ΚΟΣΜΟΣ

Συρία και Ιράν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Τζον Κέρι

Συρία και Ιράν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Τζον Κέρι

Συνομιλίες με τους ομολόγους του από τις χώρες του Κόλπου ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το Ριάντ.


Οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών υποστηρίζουν την επίλυση της κρίσης στη Συρία μέσω διαπραγματεύσεων και απευθύνουν έκκληση για τη διεθνή προστασία των αμάχων.

Επίσης, ζητουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «με μια δεσμευτική απόφαση να καθορίσει μια σαφή διαδικασία και ένα χρονοδιάγραμμα συνομιλιών για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία». Παράλληλα, καταγγέλλουν «τις αγριότητες του συριακού καθεστώτος, το οποίο έφθασε ακόμα και να χρησιμοποιήσει πυραύλους Scud εναντίον των πολιτών».

Ως προς το Ιράν, οι έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου καλούν την Τεχεράνη «να σεβαστεί τις αρχές της καλής γειτονίας» και να «μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων του».

Ο Κέρι είχε χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Κουβέιτ, σεΐχη Σαμπάχ αλ-Χαλέντ αλ-Σαμπάχ και το Μπαχρέιν, σεΐχη Χαλέντ αλ-Χαλίφα. Στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών και άλλων χωρών του Κόλπου, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζίζ. Το απόγευμα θα μεταβεί στο Αμπού Ντάμπι, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Κατάρ, τελευταίο σταθμό της πρώτης περιοδείας του στο εξωτερικό.