ΚΟΣΜΟΣ

Πεδίο μάχης το Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο

Πεδίο μάχης το Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο

Νεαροί διαδηλωτές που φορούσαν χειρουργικές μάσκες και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με φουλάρια συγκρούστηκαν με αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν εκτοξεύοντας δακρυγόνα, καθώς οι ταραχές στην πόλη Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου συνεχίστηκαν και σήμερα, για πέμπτη ημέρα.

Οι διαδηλωτές πέταγαν πέτρες και έκαναν άσεμνες χειρονομίες προς τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τους απωθήσουν ρίχνοντας καπνογόνα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια.

Οι ταραχές στο Πορτ Σάιντ ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, με αφορμή την απόφαση δικαστηρίου που καταδίκασε σε θάνατο κατοίκους της περιοχής για τα αιματηρά επεισόδια που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 70 άνθρωποι.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτωθεί έξι άνθρωποι, εκ των οποίων οι τρεις ήταν αστυνομικοί.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της πόλης ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ενισχύουν την ασφάλεια της κεντρικής φυλακής και των γραφείων της Διώρυγας του Σουέζ ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο και στην οποία αναμένεται να επικυρωθεί η θανατική καταδίκη 21 κρατουμένων.

Οι σημερινές συγκρούσεις εμπόδισαν ορισμένους υπαλλήλους μιας εταιρείας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Διώρυγας να μεταβούν στην εργασία τους.
Ταυτόχρονα, η απεργία των αστυνομικών που, μετά το θάνατο συναδέλφων τους στις ταραχές, ζητούν μεγαλύτερη προστασία επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Εκατοντάδες αστυνομικοί συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους στη βάση τους έξω από την Ισμαϊλίγια, περίπου 70 χιλιόμετρα νοτίως του Πορτ Σάιντ, ζητώντας να τους δοθούν περισσότερα όπλα.

Συνάδελφοί τους προχώρησαν σε απεργία και στην Τάντα, στα βόρεια του Καΐρου ενώ οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που φυλούν μία από τις κατοικίες του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Δέλτα του Νείλου ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία σε ένα στάδιο.

Κύριο αίτημά τους είναι να μην διώκονται για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν κατά την προσπάθειά τους να καταστείλουν τις ταραχές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο MENA οι αστυνομικοί είχαν ότι δεν επιθυμούν να αναμιχθούν στην πολιτική κρίση της χώρας.

Εξάλλου, δεκάδες αστυνομικοί έκαναν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στην Αλεξάνδρεια φωνάζοντας συνθήματα όπως "οι αστυνομικοί δεν είναι κατά του λαού".