ΚΟΣΜΟΣ

Το βιολί του Τιτανικού βρέθηκε 101 χρόνια μετά το ναυάγιο

Το βιολί του Τιτανικού βρέθηκε 101 χρόνια μετά το ναυάγιο

Το βιολί από ξύλο τριανταφυλλιάς που είχε ο βιολιστής της ορχήστρας του υπερωκεάνειου Τιτανικός βρέθηκε σε μια σοφίτα στην Αγγλία και ταυτοποιήθηκε ως αυθεντικό, 101 χρόνια μετά το διασημότερο ναυάγιο στον κόσμο.

Το βιολί βρέθηκε πριν από 7 χρόνια και θεωρείται θαύμα ότι «επέζησε» από το τρομερό ναυάγιο. Ανήκε στον Wallace Hartley, επικεφαλής της ορχήστρας του Τιτανικού και έπαιζε ώσπου το πλοίο βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1912. Το πτώμα του βιολιστή έμεινε έξι ημέρες στο νερό και «το βιολί του βρέθηκε σε μια δερμάτινη βαλίτσα η οποία ήταν δεμένη στο σώμα του» αναφέρει ο διευθυντής του οίκου Henry Aldridge & Son που ανέλαβε να το εξετάσει.

Το βιολί ήταν δώρο της αρραβωνιαστικιάς του Maria Robinson και είχε μια ασημένια αφιέρωση «Για τον Γουάλις, με την ευκαιρία των αρραβώνων μας, Μαρία», ένα στοιχείο που ήταν καθοριστικό για να ταυτοποιηθεί το όργανο μουσικής. Οι καναδικές αρχές έστειλαν το βιολί στη Maria όταν το ανέσυραν από το νερό και εκείνη, πριν τον θάνατό της το 1939 το εμπιστεύτηκε στον Οίκο των Φτωχών. Το βιολί δόθηκε στη συνέχεια σε μια οικογένεια η οποία το φύλαξε στη σοφίτα του σπιτιού της.