ΚΟΣΜΟΣ

«Non grata» 75 χιλιάδες Αλβανοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Non grata» 75 χιλιάδες Αλβανοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση

« Non grata» είναι εβδομήντα πέντε χιλιάδες Αλβανοί πολίτες. Αυτή είναι η εικόνα που έδωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Συνόρων και Μετανάστευσης, Pëllumb Nako, σε πίνακα που παρουσίασε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου για Δημοκρατία και τη Διαμεσολάβηση.

Σύμφωνα με τον Νάκο, 75 χιλιάδες Αλβανοί είναι ανεπιθύμητα πρόσωπα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής των Συνόρων και της Μετανάστευσης, επεσήμανε το γεγονός ότι ο αριθμός των Αλβανών που καθορίστηκαν ως «non grata» είναι αρκετά υψηλός και σχετίζεται με τις παράνομες δραστηριότητες τους, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των κανόνων του κινήματος.

«Τη στιγμή που ξεκίνησε άτυπα η απελευθέρωση της βίζας, υπήρχαν περίπου 75 χιλιάδες άτομα τα οποία είχαν χαρακτηρισθεί ως ανεπιθύμητα εντός του χώρου Σένγκεν, δηλαδή ήταν 75 χιλιάδες άτομα υποψήφια για παράνομη μετανάστευση που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την είσοδο στο χώρο Σένγκεν», είπε ο Νάκο.

Μετά την απελευθέρωση της βίζας, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικά έχει καταγραφεί μετακίνηση επτά εκατομμυρίων Αλβανών πολιτών, ενώ κάθε χρόνο εισέρχονται περίπου 75 χιλιάδες Αλβανοί.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ελευθέρωσης των θεωρήσεων, εισέβαλαν πολλοί Αλβανοί προκειμένου να αποκτήσουν το καθεστώς του ασύλου. Κύριες αιτίες των Αλβανών που ζητούσαν άσυλο στις ευρωπαϊκές χώρες ήταν η απασχόληση, τα κοινωνικά προβλήματα, το φαινόμενο της εκδίκησης αλλά και πολιτικοί λόγοι, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.