ΚΟΣΜΟΣ

Μοντέλο Λιβύης ετοιμάζει το ΝΑΤΟ για τη Συρία

Μοντέλο Λιβύης ετοιμάζει το ΝΑΤΟ για τη Συρία

Ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), ο αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, δήλωσε ότι ορισμένες χώρες-μέλη αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν μεμονωμένα στρατιωτική δράση στη Συρία, ωστόσο οποιαδήποτε επέμβαση της Ατλαντικής Συμμαχίας θα ακολουθούσε το πρότυπο που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της Λιβύης.


Μέχρι στιγμής, ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη συριακή κρίση περιορίζεται στην ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου για την αποφυγή αεροπορικής διείσδυσης ή εκτόξευσης πυραύλου από τη Συρία.

Ο ναύαρχος Σταυρίδης απάντησε θετικά στην αμερικανική Γερουσία, στο ερώτημα αν ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο εξουδετέρωσης των συστημάτων της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας.

«Είμαστε έτοιμοι, εάν μας ζητηθεί, να δεσμευθούμε όπως στην περίπτωση της Λιβύης», δήλωσε διευκρινίζοντας ότι στο στάδιο αυτό οι ενέργειες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ διεξάγονται σε εθνική βάση.

Εκφράζοντας επιπλέον μια «προσωπική» του άποψη, υποστήριξε ότι η προσφορά βοήθειας προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις «θα βοηθούσε στην έξοδο από το αδιέξοδο και στην πτώση του καθεστώτος Άσαντ».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε χθες ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στη συζήτηση για την παροχή όπλων στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.