ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους ο Ομπάμα

Υπέρ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους ο Ομπάμα

Τη στήριξή του εξέφρασε ο Μπάράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στη Ραμάλα, στο αίτημα της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα Παλαιστινιακά Εδάφη δεν είναι εποικοδομητική και δεν «προωθεί την ειρήνη», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε δε ότι στους Παλαιστίνιους «αξίζει να έχουν το δικό τους κράτος» και ότι ο ίδιος παραμένει προσηλωμένος στη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου, βιώσιμου, γειτονικού» παλαιστινιακού κράτους.

«Ήρθα στην Δυτική Όχθη επειδή οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί βαθιά υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης», υπογράμμισε.

«Βάσει των συνομιλιών που είχα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον πρόεδρο Αμπάς, η πιθανότητα μιας λύσης δύο κρατών εξακολουθεί να υπάρχει», πρόσθεσε.

«Το βασικό ζήτημα τώρα είναι πως θα επιτύχουμε εθνική κυριαρχία για τον παλαιστινιακό λαό και ασφάλεια για τον ισραηλινό λαό», σημείωσε, έπειτα από συνομιλίες σχεδόν δύο ωρών που είχε με τον πρόεδρο Αμπάς.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε νέες προτάσεις για την επίτευξη του στόχου αυτού, παρά μόνον σημείωσε ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα αφιερώσει σημαντικό χρόνο και ενέργεια στην προσπάθεια να αμβλύνει τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να τις φέρει πίσω στις άμεσες συνομιλίες, οι οποίες έχουν σταματήσει εδώ και καιρό.