ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θα ανεχτούμε τις σεξουαλικές επιθέσεις στον στρατό

Δεν θα ανεχτούμε τις σεξουαλικές επιθέσεις στον στρατό
«Μηδενική ανοχή» απέναντι στους δράστες σεξουαλικών επιθέσεων στους κόλπους του αμερικανικού στρατού υπόσχονται οι υπεύθυνοι του...

«Μηδενική ανοχή» απέναντι στους δράστες σεξουαλικών επιθέσεων στους κόλπους του αμερικανικού στρατού υπόσχονται οι υπεύθυνοι του αμερικανικού Πενταγώνου ενώ πληθαίνουν οι κατηγορίες πως αγνοεί το πρόβλημα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων ναύαρχος Μάικλ Μάλεν αναφέρθηκαν στο θέμα, την ώρα που 16 στρατιωτικοί, ανάμεσά τους και απόστρατοι, έχουν ξεκινήσει νομική διαδικασία σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

«Έχω μηδενική ανοχή στις σεξουαλικές επιθέσεις», δήλωσε ο Γκέιτς μιλώντας στην επιτροπή του Κογκρέσου για τις ένοπλες δυνάμεις ενώ για το ναύαρχο Μάλεν το πρόβλημα των σεξουαλικών επιθέσεων στο στρατό είναι «απαράδεκτο».

«Υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για τις περιπτώσεις (σεξουαλικής επίθεσης) που μάς έρχονται από το Ιράκ και κυρίως από το Αφγανισταν για να μάς προκαλέσουν ανησυχία», παραδέχθηκε ο Μάλεν ενώπιον των αμερικανών βουλευτών.

Οι καταγγέλλοντες δηλώνουν ότι «βιάστηκαν, δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήθηκαν όταν υπηρετούσαν το έθνος ως μέλη των ενόπλων δυνάμεων» και κατηγορούν το Πεντάγωνο ότι δεν τους προστάτευσε.

Η καταγγελία έχει στόχο τον νυν υπουργό Άμυνας αλλά και τον προκάτοχό του Ντόναλντ Ράμσφελντ και αναφέρει ότι το Πεντάγωνο δεν διεξήγαγε έρευνα για αυτές τις επιθέσεις, ούτε άσκησε διώξεις εναντίον των δραστών, πολλοί από τους οποίους στη συνέχεια πήραν προαγωγές.

Οι καταγγέλλοντες επισημαίνουν επίσης ότι έπεσαν θύματα αντιποίνων, τούς παρότρυναν να μην κάνουν καταγγελίες και να σωπάσουν.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Γκέιτς υπογράμμισε ότι το Πεντάγωνο έλαβε υπόψη του το πρόβλημα και δαπάνησε δύο εκατομμύρια δολάρια τα δύο τελευταία χρόνια για τη βελτίωση της αντιμετώπισης αυτών των υποθέσεων.

Σύμφωνα με έρευνα του Πενταγώνου, την οποία επικαλείται ο δημοκρατικός βουλευτής Νίκι Τσόνγκας, το 2009 καταγράφηκαν 3.000 σεξουαλικές επιθέσεις, όμως ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί μόλις στο 10% των επιθέσεων που διαπράχθηκαν στους κόλπους του αμερικανικού στρατού.