ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσική Εκκλησία δεν επιθυμεί Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία Σκοπίων

Η Ρωσική Εκκλησία δεν επιθυμεί Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία Σκοπίων

«Για τη Σερβία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα Σκόπια πρέπει να έχουν τη δική τους αυτοκέφαλη Εκκλησία, αλλά για να φθάσει η Σκοπιανή Εκκλησία στο στόχο αυτόν είναι δύσκολο».

Τα παραπάνω αναφέρει ο θρησκευτικός αναλυτής του Βελιγραδίου Τζίβισα Τούτσιτς σε συνέντευξη στο σκοπιανό «Πρες 24», αποσπάσματα της οποίας θα παρουσιάσουμε.

Στη συνέντευξη αναλύεται η σχέση μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Σκοπιανής και όπως παραδέχεται τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολη αυτή η σχέση.

Ο Τούτσιτς επισημαίνει ότι τα Σκόπια δεν πρέπει να περιμένουν καμία βοήθεια από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, στο αίτημα της για Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

«Οι Σλάβοι των Σκοπίων αξίζουν το «Αυτοκέφαλο». Η παλιά αρχή της Ορθοδοξίας λέει: ένα έθνος, μία γλώσσα, ένα κράτος και η θέληση των πιστών είναι αρκετά και βρίσκονται στον κανόνα για να κηρύξουν την ανεξαρτησία. Αυτά είναι τα απαιτούμενα.

Εκτός από την Ελλάδα, νομίζω πως και οι Ρώσοι έχουν το δικαίωμα να αναγνωρίσουν το Αυτοκέφαλο, αλλιώς κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει το Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας, στη συνέχεια της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας"