ΚΟΣΜΟΣ

Η Β. Κορέα έκλεισε το «κόκκινο τηλέφωνο» στη Σεούλ

Η Β. Κορέα έκλεισε το «κόκκινο τηλέφωνο» στη Σεούλ

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη γραμμή έκτακτης ανάγκης με το στρατό της Νότιας Κορέας, το γνωστό «κόκκινο τηλέφωνο», στο πλαίσιο των απειλών πυρηνικής επίθεσης εναντίον της Σεούλ και της Ουάσινγκτον.


«Από σήμερα, όλες οι στρατιωτικές επικοινωνίες της Βόρειας Κορέας με τη Νότια Κορέα διακόπτονται», μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA επικαλούμενο ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο.

«Σε μια κατάσταση κατά την οποία ένας πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, δεν υπάρχει πλέον λόγος να διατηρούμε τις επικοινωνίες αυτές», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Η γραμμή θα παραμείνει κλειστή όσο συνεχίζονται οι εχθρικές ενέργειες», τόνισε, αναφερόμενος στην ανάπτυξη επιπλέον αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα, μετά την κοινή στρατιωτική άσκηση των δύο χωρών.

Στα μέσα Μαρτίου, η Βόρεια Κορέα διέκοψε την «κόκκινη γραμμή» ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ, μια γραμμή επικοινωνίας για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Η γραμμή αυτή, η οποία λειτούργησε για πρώτη φορά το 1971, έχει διακοπεί πέντε φορές από τη Βόρεια Κορέα.