ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δεν θα προμηθεύσει με όπλα τους αντάρτες στη Συρία

Γαλλία: Δεν θα προμηθεύσει με όπλα τους αντάρτες στη Συρία

Η Γαλλία δεν θα προμηθεύσει όπλα στους αντάρτες της Συρίας, αν δεν έχει τη βεβαιότητα για ένα "πλήρη έλεγχο" της κατάστασης από τη συριακή αντιπολίτευση, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο να πέσουν τα όπλα αυτά στα χέρια ομάδων τζιχαντιστών.


"Δεν μπορεί να υπάρξει προμήθεια όπλων όταν τεθεί τέρμα στο εμπάργκο, αν δεν υπάρξει η βεβαιότητα ότι αυτά τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν από τους νόμιμους αντιφρονούντες, και δεν θα πέσουν στα χέρια των τρομοκρατών", τόνισε ο Ολάντ στη συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

"Προς το παρόν, δεν έχουμε τη βεβαιότητα αυτή, και δεν θα το κάνουμε όσο δεν υπάρχει η βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει απόλυτος έλεγχος της κατάστασης από την αντιπολίτευση", διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

"Σήμερα, υπάρχει ένα εμπάργκο, το σεβόμαστε", σημείωσε ο αρχηγός του κράτους, τονίζοντας ότι αυτό το εμπάργκο "παραβιάζεται από τους Ρώσους που στέλνουν όπλα στον Μπασάρ αλ Ασαντ, και αυτό είναι ένα πρόβλημα" .

Σε δύο χρόνια "υπάρχουν περίπου 100.000 νεκροί στη Συρία, με έναν εμφύλιο πόλεμο που οξύνεται και τους τζιχαντιστές που εκμεταλλεύονται αυτή την ευκαιρία για να καταφέρουν πλήγματα στον Άσαντ ενώ την ίδια στιγμή λαμβάνουν θέσεις για τη συνέχεια", σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η αντιπολίτευση στο συριακό καθεστώς "είναι σχετικά διχασμένη τις τελευταίες ημέρες", εκτίμησε ο κ.Ολάντ αναφερόμενος στην ανακοίνωση της παραίτησης του Αχμαντ Μόαζ αλ Χατίμπ, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού. "Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα λαό να σφαγιάζεται χωρίς να αντιδράσουμε", τόνισε τέλος ο Γαλλος πρόεδρος.