ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Και δεύτερος πύραυλος στις ανατολικές ακτές

Βόρεια Κορέα: Και δεύτερος πύραυλος στις ανατολικές ακτές

Τη μετακίνηση ενός δεύτερου βορειοκορεατικού πυραύλου στις ανατολικές ακτές της χώρας επιβεβαίωσε η Σεούλ, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.


«Έχει επιβεβαιωθεί ότι η Βόρεια Κορέα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μετακίνησε δύο πυραύλους τύπου Musudan, μεσαίου βεληνεκούς, με τρένο στην ανατολική ακτή και τους φόρτωσε σε οχήματα εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες», δήλωσε ανώνυμη κυβερνητική πηγή της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο.

Ο πύραυλος Musudan, ο οποίος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης τον Οκτώβριο του 2010, διαθέτει θεωρητικά βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων και την ικανότητα να πλήξει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 4.000 εάν έχει ελαφριά γόμωση και, κατά συνέπεια, έχει θεωρητικά την ικανότητα να πλήξει το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Η Σεούλ προετοιμάζεται για μια πιθανή εκτόξευση πυραύλου χωρίς προειδοποίηση. Στρατιωτικές πηγές της εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι πιθανόν να εκτοξεύσει πύραυλο στις 15 Απριλίου, στην επέτειο της γέννησης του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, Κιμ Ιλ-Σουνγκ, που πέθανε το 1994.