ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Διαρροή μολυσμένου νερού στη Φουκουσίμα

Ιαπωνία: Διαρροή μολυσμένου νερού στη Φουκουσίμα

Μνήμες από τον εφιάλτη του 2011 ξυπνούν από χτες στην Φουκουσίμα, όπου πριν δύο χρόνια χτυπήθηκε από το φονικό τσουνάμι το οποίο κατέστρεψε μεγάλο μέρος του πυρηνικού εργοστασίου.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας πως υπάρχει διαρροή μολυσμένου νερού από υπόγεια δεξαμενή στο έδαφος.

Η Tepco εκτιμά πως η ποσότητα του μολυσμένου νερού που έχει διαρρεύσει φτάνει τους 120 τόνους. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της διαρροής.

Η υπόγεια δεξαμενή διαθέτει τρεις ειδικές επιστρώσεις που εμποδίζουν το νερό να περάσει στο έδαφος.

Η δεξαμενή με διαστάσεις 60 Χ 53 μέτρα βρίσκεται σε βάθος έξι μέτρων και απέχει περίπου 800 μέτρα από τον ωκεανό. Η Tepco θεωρεί ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα το μολυσμένο νερό να έχει φτάσει στη θάλασσα, χωρίς όμως να αποκλείει εντελώς κάτι τέτοιο.

Η εταιρία άρχισε σήμερα το πρωί τη μεταφορά με τη βοήθεια αντλιών των 13.000 τόνων νερού από την δεξαμενή που προκλήθηκε η διαρροή σε άλλη.

Χθες Παρασκευή, η Tepco ανακοίνωσε την διακοπή λειτουργίας τους συστήματος ψύξης της δεξαμενής εξαντλημενων καυσίμων από τον αντιδραστήρα 3. Η λειτουργία αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

«Ψηφιακό» ταξίδι στη Φουκουσίμα από την υπηρεσία Google Street View

Ραδιενεργά για μια δεκαετία τα ψάρια της Φουκουσίμα