ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αλβανοί είναι παντού...

Οι Αλβανοί είναι παντού...

Ενδιαφέρουσα η άποψη του αλβανικού δημοσιεύματος, από ...εθνολογική χροιά. Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Ίδιος Ιλλυρο-πελασγικός πληθυσμός και στις δύο χερσονήσους» και αναφέρεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου διατείνεται ότι ζούνε πάνω από τρία εκατομμύρια Αλβανοί.

Γράφει το δημοσίευμα που δίνει υπερηφάνεια σε κάθε Αλβανό για την καταγωγή του:

«Με βάση τα άμεσα ή έμμεσα δεδομένα από διαθέσιμες πηγές, πιστεύεται ότι μόνο η πόλη της Κωνσταντινούπολης έχει πάνω από 3 εκατομμύρια Αλβανούς. Είναι μια πόλη με πολλούς Αλβανούς των Βαλκανίων που προσέφυγαν σε μητροπόλεις όπως στα Τίρανα, τα Σκόπια και πρόσφατα στην Πρίστινα.

»Για την ομοιότητα ή μάλλον τη συγγένεια με τους Αλβανούς ή τους Αλβανούς των Βαλκανίων δεν είναι η γλώσσα, αφού έχουν αποξενωθεί από αυτήν, αλλά για αυτήν θα ομιλήσουν μελλοντικά οι επιστήμες της ανθρωπολογίας και της εθνογραφίας, ο λαϊκός πολιτισμός και άλλα στοιχεία.

» Αρκεί να συγκρίνει κανείς τα μουσικά όργανα όπως είναι το çiftelia* και το gërneta** ή τον λαό που ζεί στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας από τα τραγούδια των Λαζών, τους χορούς τους, τις πεποιθήσεις τους και δεν έχει σημασία η απόσταση γεωγραφικά από την Αλβανία, αφού εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κοντά στα έθιμα και τις παραδόσεις μας», γράφει το δημοσίευμα, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.