ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Κλειστά τα σύνορα την Κυριακή των εκλογών

Βενεζουέλα: Κλειστά τα σύνορα την Κυριακή των εκλογών

Εντολή για κλείσιμο των συνόρων από την αυγή της ερχόμενης Κυριακής μέχρι το πρωί της Δευτέρας δόθηκε χθες από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, η οποία κήρυξε επίσης αυξημένη επιφυλακή στα σώματα ασφαλείας εν όψει των προεδρικών εκλογών της 14ης Απριλίου.


Οι αρχές του καθεστώτος Τσάβες, το οποίο ενσαρκώνει ο διάδοχος του θανόντος πρόεδρου της Βενεζουέλας, μεταβατικός πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο, κατήγγειλαν επίσης εκ νέου «αμερικανικό σχέδιο» για τη δολοφονία του τελευταίου.

Οι αρχές αποφάσισαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, να ασκούν «εξονυχιστικό έλεγχο των μετακινήσεων προσώπων, οχημάτων και εμπορευμάτων στα σύνορα», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βενεζουέλας, Νέστορ Ρέβερολ.

Οι προεδρικές εκλογές της 14ης Απριλίου ορίστηκαν αμέσως μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες από καρκίνο στις 5 Μαρτίου.
Ο κ. Μαδούρο, ο οποίος είχε υποδειχθεί ως διάδοχος από τον ίδιο τον Τσάβες, εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Αντίπαλός του και υποψήφιος του ενιαίου μπλοκ της αντιπολίτευσης είναι ο 40χρονος Ενρίκε Καπρίλες Ραντόλσκι.

Τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και τη Βραζιλία θα κλείσουν την αυγή της ημέρας των εκλογών, ενώ το μέτρο αναμένεται να αρθεί τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Το κλείσιμο των συνόρων δικαιολογήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της Βενεζουέλας στη βάση εκθέσεων των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες «στοιχεία έτοιμα να προκαλέσουν βία» αναζητούν «τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης», ενώ έχουν διαταχθεί εντατικές έρευνες για άτομα τα οποία πιθανόν να έχουν εισέλθει παράνομα στο έδαφος της λατινοαμερικανικής χώρας.

Ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ, εξάλλου, Μαουρίσιο Φούνες, διέταξε την Τρίτη τη διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελίες του κ. Μαδούρο περί «στρατολογημένων από τις ΗΠΑ δολοφόνων από τις τάξεις της Δεξιάς του Σαλβαδόρ», με στόχο τον ίδιο.

Οι δύο βασικοί υποψήφιοι δεσμεύτηκαν δημοσίως την Τρίτη να σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα, υπογράφοντας δύο ξεχωριστά κείμενα με ανάλογο περιεχόμενο.