ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η δίκη συνδικαλιστών που κατηγορούνται για δεσμούς με το ΡKK

Ξεκίνησε η δίκη συνδικαλιστών που κατηγορούνται για δεσμούς με το ΡKK

Άρχισε σήμερα στην Άγκυρα η δίκη 72 Τούρκων ακτιβιστών και συνδικαλιστών που κατηγορούνται για συνωμοσία με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Τα μέλη της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων των Εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα (KESK), η οποία ανήκει στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο του 2012 από την τουρκική αστυνομία. Οι 22 από τους συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο πρόεδρος της KESK Λαμί Εζγκέν, ο οποίος έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμμετάσχει στην 62μελή "επιτροπή σοφών" που θα αναλάβει να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους αντάρτες.

"Το να σε κρίνουν τρομοκράτη και σοφό ταυτόχρονα είναι η τραγωδία αυτής της χώρας", δήλωσε ο Εζγκέν στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της δίκης.

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει την καταδίκη των συνδικαλιστών σε ποινές κάθειρξης από 7,5 μέχρι 15 χρόνια.

Σε μια παλαιότερη αστυνομική επιχείρηση, τον Φεβρουάριο του 2012, είχαν συλληφθεί περίπου 100 μέλη και ηγετικά στελέχη της KESK, με την ίδια κατηγορία.