ΚΟΣΜΟΣ

Υπό την «ασπίδα» των ΗΠΑ η Ιαπωνία

Υπό την «ασπίδα» των ΗΠΑ η Ιαπωνία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δεσμεύθηκε σήμερα στο Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι η Ουάσινγκτον θα συνδράμει την Ιαπωνία, η οποία είναι αντιμέτωπη με τις απειλές της Βόρειας Κορέας.

Σημειώνεται ότι μετά τη Σεούλ και το Πεκίνο, το Τόκιο αποτελεί τον τρίτο και τελικό σταθμό της ασιατικής περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Στο Πεκίνο, ο Τζον Κέρι έγινε χθες Σάββατο δεκτός από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στον οποίο υπογράμμισε ότι «υπάρχουν τούτη την ώρα δύσκολες προκλήσεις για να ξεπεραστούν, όπως τα προβλήματα στην χερσόνησο της Κορέας».

Σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές, που το Γαλλικό πρακτορείο επικαλείται, το Πεκίνο έδωσε σχετικώς διαβεβαιώσεις ότι θα αναλάβει δράση στην κατεύθυνση εξομάλυνσης και διευθέτησης της παρούσας τεταμένης κατάστασης στην χερσόνησο της Κορέας.

«Απομένει, λοιπόν, να διαπιστώσουμε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα γίνουν, ώστε να μην επαναλαμβάνεται η εναλλαγή των γεγονότων που συνέβησαν (στην κορεατική χερσόνησο) κατά τα τελευταία έτη», υπογράμμισε σήμερα στην ιαπωνική πρωτεύουσα ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κέρι στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Σεούλ αρνήθηκε να μεταβεί στο χωριό, στο οποίο κηρύχθηκε η ανακωχή στο τέλος του περίπου τετραετούς κορεατικού πολέμου-από το 1950 έως και το 1953.