ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ποινή φυλάκισης σε πιανίστα για σχόλια στο Twitter

Τουρκία: Ποινή φυλάκισης σε πιανίστα για σχόλια στο Twitter

Ο διάσημος πιανίστας και συνθέτης Φαζίλ Σάι καταδικάστηκε από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης σε φυλάκιση δέκα μηνών με αναστολή, για σχόλια που ανάρτησε στο Twitter και θεωρήθηκαν υβριστικά για τη μουσουλμανική θρησκεία.


Κατά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεσή του τον περασμένο Οκτώβριο, ο Φαζίλ Σάι, γνωστός επικριτής της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας, είχε παραστεί και είχε διαβεβαιώσει ότι κανένα από τα μηνύματά του δεν είχε ως στόχο την προσβολή του Ισλάμ και των πιστών του.

«Όλα αυτά είναι πολιτικά. Από πίσω υπάρχουν οι άνθρωποι του AKP. Θέλουν να με κάνουν να πιστέψω στον Θεό κλείνοντάς με στη φυλακή για ενάμισι χρόνο», είχε δηλώσει τότε ο Τούρκος καλλιτέχνης προαναγγέλλοντας ότι θα αυτοεξορισθεί σε περίπτωση καταδίκης του.

Αυτή τη φορά, ο Φαζίλ Σάι δεν ήταν παρών στο δικαστήριο και κρίθηκε ένοχος για εξύβριση των θρησκευτικών πεποιθήσεων μέρους του πληθυσμού. Η συνήγορος του Τούρκου βιρτουόζου δεν έκανε καμία δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του δικαστηρίου.