ΚΟΣΜΟΣ

DW: «H τρομοκρατία έχει πολλά πρόσωπα»

DW: «H τρομοκρατία έχει πολλά πρόσωπα»

Ο Ρολφ Τόπχοβεν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο «προφίλ του τρομοκράτη». Μπορεί να κατάγεται από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και να έχει διάφορα κίνητρα.

Η τρομοκρατική επίθεση της Βοστώνης θορύβησε πολλούς στις ΗΠΑ. Ο κόσμος πιστεύει ότι η τρομοκρατία επανέρχεται με ένα από τα πολλά της πρόσωπα. Οι φερόμενοι ως δράστες έχουν καταγωγή από την Τσετσενία. Τσετσένοι τρομοκράτες στις ΗΠΑ; Η γερμανική εφημερίδα Bild έσπευσε να γράψει για μετακινήσεις Τσετσένων προσφύγων στη Γερμανία και για μια ομάδα 120 ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνοι. Μπορούμε να εγείρουμε υποψίες για τρομοκρατική δράση με κριτήριο μόνο την καταγωγή;

«'Οχι συμπεράσματα με βάση την καταγωγή»

«Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η επίθεση της Βοστώνης που διέπραξαν τα δύο αδέλφια από την Τσετσενία δεν ήταν επίθεση για την τσετσενική πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης» σημείωνε ο Ρολφ Τοπχόβεν, εμπειρογνώμων σε θέματα τρομοκρατίας. «Και οι δύο έζησαν 10 χρόνια στις ΗΠΑ έτσι ώστε δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έβαλαν βόμβες για την Τσετσενία. Εάν ήθελαν να το κάνουν, θα διάλεγαν την Τσετσενία ή το Νταγεστάν. Δεν νομίζω ότι με βάση την καταγωγή μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα. Πάντως οι γερμανικές αρχές έχουν πλήρη εποπτεία του χώρου των ισλαμιστών τρομοκρατών στη χώρα».Ο γερμανός ειδικός μιλά πιο συγκεκριμένα για τους Σαλαφιστές και την εθνική τους σύνθεση.

Οι ομάδες των Σαλαφιστών

«Λέγεται ότι πρόκειται για μαχητικούς ισλαμιστές που υιοθετούν την αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ», λέει ο Ρολφ Τοπχόβεν. «Υπάρχουν διάφορες ομάδες Σαλαφιστών. Υπάρχουν εκείνοι που επιστρέφουν στην αρχική διδασκαλία του Ισλάμ και ζουν σύμφωνα με τους κανόνες της πρώιμης φάσης του Ισλάμ του Μωάμεθ. Η δεύτερη ομάδα είναι Σαλαφιστές με πολιτική δράση. Η τρίτη ομάδα είναι η πιο επικίνδυνη. Πρόκειται για Σαλαφιστές που ορκίζονται στη Τζιχάντ και τον ιερό πόλεμο και που χρησιμοποιούν τη βία. Τέτοιοι Σαλαφιστές έρχονται για παράδειγμα από την Σαουδική Αραβία ή την Υεμένη ή ακόμη και την Τσετσενία. Ξέρουμε ότι πρώην Τετσένοι κομμάντος συνεργάστηκαν με την τρομοκρατική οργάνωση του Οσάμα μπι Λάντεν, την Αλ Κάιντα».

Ο Ρολφ Τόπχοβεν λέει ότι σε κάθε χώρα υπάρχουν τρομοκράτες και ότι το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο προφίλ. Ο τρομοκράτης μπορεί να είναι Γερμανός, Ρώσος. Σαουδάραβας. Τα κίνητρα των δραστών μπορεί να είναι πολλά, πολιτικά, οικονομικά και όπως βλέπουμε ακόμη και θρησκευτικά.