ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επίθεση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς

Τουρκία: Επίθεση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς

Μονάδες καταστολής της τουρκικής αστυνομίας ανέλαβαν δράση από νωρίς και κάνοντας χρήση κανονιών νερού και δακρυγόνων προσπάθησαν να εμποδίσουν τις συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη.


Οι ταραχές σημειώθηκαν στη συνοικία Μπεσίκτας, δύο χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ, στην οποία η κυβέρνηση Ερντογάν απαγόρευσε να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις.

Οι διαδηλωτές απάντησαν στην επίθεση των αστυνομικών με πέτρες και φωνάζοντας συνθήματα όμως «θάνατος στο φασισμό» και «ζήτω η πρωτομαγιά».

Πολλοί περαστικοί αλλά και κάτοικοι ένιωσαν ενοχλήσεις από τα δακρυγόνα και οι ιδιοκτήτες των μικρών εστιατορίων της συνοικίας έδιναν λεμόνια στους διαδηλωτές, για να περιορίσουν τις συνέπειες των δακρυγόνων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα γραφεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκονται στη συνοικία Μπεσίκτας φρουρούνταν από πολλές δεκάδες αστυνομικούς και ένα τεθωρακισμένο.

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ, κρίνοντας ότι το εργοτάξιο που λειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο στην πλατεία για να εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που αναμένονται να προσέλθουν.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο Disk αποφάσισε ωστόσο αψηφήσει την απαγόρευση.

Την Πρωτομαγιά του 1997 άγνωστοι άνοιξαν πυρ στη διάρκεια της συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς, προκαλώντας πανικό στο πλήθος και το θάνατο 34 ανθρώπων.