ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο δολοφονίας κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Σχέδιο δολοφονίας κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Ένα σχέδιο δολοφονίας κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου αποκάλυψαν οι τουρκικές αρχές στην Άγκυρα, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.


Ήδη έχει συλληφθεί ένας ύποπτος, ενώ η τουρκική αστυνομία αναζητά άλλους δύο.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε, όταν έφτασε στην αστυνομία ανώνυμη επιστολή από την επαρχία Καϊσέρι, σύμφωνα με την οποία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα ήταν στόχος δολοφονίας στις 29 Μαΐου, κατά την 560ή επέτειο από την Άλωση της Πόλης.

Ο ύποπτος που συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη είχε πρόσφατα αφιχθεί από τη συγκεκριμένη επαρχία της κεντρικής Ανατολίας. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι επισκέπτεται συγγενείς στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο συγκεκριμένος άνδρας, του οποίου έχουν γίνει γνωστά τα αρχικά Σ.Α, είχε κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Πατριάρχη, πάλι μέσω ανώνυμης επιστολής.

Πάντως, ο κ. Βαρθολομαίος έχει γίνει και άλλες φορές στόχος σχεδιαζόμενης δολοφονίας. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ήταν στη λίστα των στόχων του δικτύου Εργκένεκον, που ήθελε να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο Πατριάρχης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 2009 ότι «σκοτεινές δυνάμεις σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τις μειονότητες για να ανατρέψουν την κυβέρνηση», λίγο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Εργκένεκον.

Επίσης, το όνομα του κ. Βαρθολομαίου υπήρχε και στη λίστα εκτελέσεων, στην υπόθεση Βαριοπούλα. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί, που σχεδίαζαν πραξικόπημα το σχέδιο του οποίου αποκαλύφθηκε το 2010, σκόπευαν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Ερντογάν, δολοφονώντας ξένους θρησκευτικούς ηγέτες, όπως τον κ. Βαρθολομαίο, τον Αρμένιο πατριάρχη Μέσρομπ Μουταφιάν και τον πρώην εκπρόσωπο του Βατικανού, Τζορτζ Μάροβιτς.