ΚΟΣΜΟΣ

Αχμέτι και Νίμιτς: Τώρα η επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων

Αχμέτι και Νίμιτς: Τώρα η επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων

«Τώρα είναι η ώρα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και οι πολιτικοί να κάνουν τολμηρές αποφάσεις για να κλείσει το θέμα».

Αυτό εμπεριέχεται– σύμφωνα με το αλβανικό κόμμα της Νοτιοσλαβίας DUI- στην κοινή δήλωση μεταξύ του μεσολαβητή του ΟΗΕ, στη διαφωνία του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς και του αρχηγού του κόμματος της κυβερνητικής συνεργασίας, Αλί Αχμέτι.

Ο αρχηγός του DUI, με τον επικεφαλής του επιτελείου του Αρτάν Γκρούμπι και τον αντιπρόεδρο Μούσα Τζαφέρι είχανε γεύμα εργασίας με τον Νίμιτς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος DUI, ο Αχμέτι και ο Νίμιτς συμφώνησαν ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για την επίλυση του θέματος της ονομασίας και ότι οι πολιτικοί πρέπει να έχουν το θάρρος να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για να διασφαλισθεί το μέλλον της χώρας.

Ο Αχμέτι χθες σε συνέντευξή του στη Φωνή της Αμερικής στη νοτιοσλαβική γλώσσα, επανέλαβε ότι προσπαθεί να βοηθήσει στη διαφωνία του ονόματος για την απεμπλοκή της χώρας από το ζήτημα και την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόνισε στο σημείο αυτό ότι οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού δεν έχουν διαφορετική θέση πάνω στο θέμα του ονόματος.

Ο Αχμέτι εκτός από τον Νίμιτς, στον ΟΗΕ, συναντήθηκε με τον πρέσβη Ρόζμαρι Ντι Κάρλ, καθώς και με τον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας και τους εκπροσώπους της γαλλικής μόνιμης αποστολής στον ΟΗΕ.

Από όλες αυτές τις συναντήσεις ελήφθη το μήνυμα ότι πρέπει να καταλήξει η χώρα σε ένα συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας.

Επιπρόσθετα, από τις ΗΠΑ ο Αχμέτι στέλνει ένα μήνυμα ότι έχει έρθει η ώρα, για τη λήψη απόφασης, στη σιωπή του κυβερνητικού συνεργάτη του στα Σκόπια, σημειώνει το δημοσίευμα.