ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράζ επιθέσεων κοντά στη Βαγδάτη

Μπαράζ επιθέσεων κοντά στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν την Παρασκευή μετά από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν όταν δύο βόμβες εξερράγησαν σε εμπορική περιοχή της πόλης Αμάριγια, δυτικά της Βαγδάτης, μετέδωσε το ανεξάρτητο τηλεοπτικό κανάλι Αλσουμάρια, επικαλούμενο πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στη Μπακούμπα, περίπου 57 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη έξω από ένα τζαμί σουνιτών, προκαλώντας το θάνατο 38 ατόμων και τον τραυματισμό ακόμα 55. Η έκρηξη σημειώθηκε καθώς οι προσκυνητές αποχωρούσαν μετά το τέλος της μεσημεριανής προσευχής.

Επτά ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν όταν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κατά τη διάρκεια επικήδειας τελετής στην περιοχή Μπάγια, δυτικά της Βαγδάτης. Βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε επίσης στην περιοχή Μάανταν, νότια της πρωτεύουσας, όπου 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 32 τραυματίστηκαν.

Στην πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε καφετέρια, προκαλώντας το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό ακόμα οκτώ.

Οι επιθέσεις μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες στο Ιράκ, αυξάνοντας του φόβους για εντάσεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ο Μάιος ήταν ο πιο θανατηφόρος μήνας στο Ιράκ από τον Ιούνιο του 2008, με περισσότερους από 700 νεκρούς.