ΚΟΣΜΟΣ

Απευθείας συνομιλίες Ισραηλινών – Παλαιστινίων ζήτησε ο Κέρι

Απευθείας συνομιλίες Ισραηλινών – Παλαιστινίων ζήτησε ο Κέρι

Να επέμβει στις περιπτώσεις που μπορεί για να μην προχωρήσει ο εποικισμός των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Ο κ. Κέρι σημείωσε, ωστόσο, ότι το βασικότερο είναι το εβραϊκό κράτος και οι Παλαιστίνιοι να αρχίσουν ξανά τις απευθείας συνομιλίες και να αναζωογονήσουν τη διακοπείσα εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια ειρηνευτική διαδικασία.

«Η θέση των ΗΠΑ για τους νέους οικισμούς είναι ξεκάθαρη και δεν έχει αλλάξει. Πιστεύουμε ότι πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Σε αντίθεση με προηγούμενες αμερικανικές μεσολαβητικές προσπάθειες, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απέφυγε να ζητήσει πλήρες πάγωμα της δημιουργίας νέων οικισμών ισραηλινών εποίκων.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την πρόταση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς προϋποθέσεις.
Κάλεσε επίσης τους ισραηλινούς και παλαιστινίους ηγέτες μα κατανοήσουν ότι «φθάνουμε σε ένα σημείο όπου σκληρές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν».

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο κ. Κέρι είχε συναντήσει για δεύτερη φορά τον κ. Νετνιάχου και στη συνέχεια είχε συνομιλία με τον απερχόμενο παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.