ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία ακύρωσε τη συμφωνία για S-300 στη Συρία

Η Ρωσία ακύρωσε τη συμφωνία για S-300 στη Συρία

Η Ρωσία αποφάσισε να ακυρώσει τη συναλλαγή για την παροχή των αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 στη Συρία, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα «The Times of Israel» επικαλούμενη δημοσίευμα της βρετανικής «Sunday Times».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στον επίσημο εκπρόσωπο της Ρωσίας, ο οποίος ως λόγους για την ακύρωση της σύμβασης, επικαλείται την πιθανότητα τα σύγχρονα οπλικά συστήματα να πέσουν στα χέρια των τρομοκρατών και να χρησιμοποιηθούν εναντίον μη στρατιωτικών αεροσκαφών στο διεθνές αεροδρόμιο, Ben Gurion.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος είπε: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για αυτό το ενδεχόμενο.

Υπάρχει μια μεγάλη ρωσόφωνη κοινότητα στο Ισραήλ που αποτελεί κρίκο των σχέσεων μας με αυτή τη χώρα, δεν θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (δ), ακούει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη συνάντησή τους στην οικία Bocharov Ruchei στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας στο Σότσι- Ρωσία- Τρίτη 14 Μαΐου, 2013.

Η συμφωνία σχετικά με την ακύρωση της παράδοσης των S-300, επιτεύχθηκε κατά την τελευταία συνάντηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Σε αντάλλαγμα της ακύρωσης της συμφωνίας, η Ρωσία αναμένει από το Ισραήλ να απόσχει από τις αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Νετανάχιου και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Yaakov Amidror, εξήγησαν στον Πούτιν ότι αν οι S-300 πέσουν στα χέρια των ομάδων που διάκεινται εχθρικά προς το Ισραήλ, τα πολιτικά αεροπλάνα που απογειώνονται και προσγειώνονται στο Ισραήλ θα βρίσκονται σε ακτίνα δράσης.

Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι η Ρωσία «δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει τη Συρία ως μια ενιαία οντότητα» και ότι η Συρία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη, χωρίς προϋποθέσεις, ενώ οι αντάρτες αρνούνται να το κάνουν. Είπε ότι η Μόσχα δεν προσφέρει άσυλο στον Άσαντ. Ο αξιωματούχος δήλωσε: «Εμείς δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό», αναφέρει το δημοσίευμα.