ΚΟΣΜΟΣ

4 στους 10 Βρετανούς δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα φοιτητικά δάνεια

4 στους 10 Βρετανούς δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα φοιτητικά δάνεια

Σχεδόν για όλη τους τη ζωή θα κυνηγά 4 στους 10 Βρετανούς το φοιτητικό τους δάνειο, καθώς ποτέ δεν θα κερδίζουν αρκετά χρήματα για να έχουν τη δυνατότητα να το αποπληρώσουν.


Τα υπέρογκα δίδακτρα που καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια οδηγούν την πλειοψηφία στον τραπεζικό δανεισμό.

Ωστόσο, μία νέα έρευνα του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής υποστηρίζει ότι σχεδόν το 40% των φοιτητών δεν θα καταφέρει ποτέ στη ζωή του να αποπληρώσει το δάνειο για τις σπουδές του. Πρόκειται για ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τους προηγούμενους υπολογισμούς της βρετανικής κυβέρνησης.

Με την ισχύουσα νομοθεσία, η αποπληρωμή ξεκινά όταν ο φοιτητής κερδίζει πάνω από 21 χιλιάδες λίρες, ενώ το εναπομείναν χρέος παραγράφεται μετά από 30 χρόνια.

Στα συμπεράσματα της έρευνας τονίζεται ότι χρειάζονται δραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως μείωση των διδάκτρων, τουλάχιστον για κάποιες κατηγορίες φοιτητών, ώστε να περιοριστεί η "μαύρη" τρύπα που θα δημιουργηθεί στις τράπεζες.

Τα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια τριπλασίασε η κυβέρνηση Κάμερον, γεγονός που είχε πυροδοτήσει μεγάλες διαδηλώσεις.