ΚΟΣΜΟΣ

Zaman: Γεμάτη νάρκες είναι η Τουρκία!

Zaman: Γεμάτη νάρκες είναι η Τουρκία!

Πάνω από 982 χιλιάδες νάρκες έχουν ταφεί στα τουρκικά εδάφη, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα. Συνολικά 975 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 128 παιδιών έχουν σκοτωθεί από εκρήξεις ναρκών τα τελευταία 12 χρόνια.

Μετά το θάνατο ενός ακόμη παιδιού την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή της Yüksekova στο Χακκάρι, απέδειξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την καταστροφή τους.

Ο αναπληρωτής καθηγητής, Kubilay Kaptan, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αϊδινίου (Aydın) , δήλωσε ότι για την Τουρκία απομένει πολύ λίγος χρόνος στο πλαίσιο της Συνθήκης της Οττάβας για την αντιμετώπιση των θαμμένων ναρκών.

Η Τουρκία το Σεπτέμβριο του 2004, έχει υπογράψει τη σύμβαση για την απαγόρευση των ναρκών, που είναι επίσης γνωστή με την ονομασία Συνθήκη της Οττάβας. Η συνθήκη υποχρεώνει όλα τα μέρη που έχουν υπογράψει να καταστρέψουν τα αποθέματα ναρκών τους μέσα σε τέσσερα χρόνια και να εκκαθαρίσουν τις θαμμένες νάρκες μέσα σε δέκα χρόνια (λήγει το 2014).

Αν και έχει περάσει αρκετός χρόνος για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής, μέχρι σήμερα η Τουρκία, δεν έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον Kubilay Kaptan, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό περισκόπιο.

Τώρα, δηλώνει, ο Τούρκος καθηγητής που τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος –PKK, εγκαταλείπουν τα τουρκικά εδάφη και σβήνει για την Τουρκία το πρόβλημα της τρομοκρατίας θα πρέπει να καθαριστούν οι νάρκες, οι οποίες είναι θαμμένες στις ανατολικές τουρκικές περιφέρειες της χώρας.

Θα προσθέσει ο Kaptan ακόμη, ότι μία νάρκη είναι ενεργή τουλάχιστον για 75 χρόνια και «είναι πολύ επικίνδυνες για τους ντόπιους, που πηγαίνουν στην εξοχή ή χρησιμοποιούν τα εδάφη αυτά για την κτηνοτροφία ή για γεωργική δραστηριότητα», σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν.