ΚΟΣΜΟΣ

«Μου υποσχέθηκαν ότι θα κατατεθεί στη Βουλή το αντιρατσιστικό»

«Μου υποσχέθηκαν ότι θα κατατεθεί στη Βουλή το αντιρατσιστικό»

Σε εκδήλωση του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά στο Βερολίνο η επίτροπος Σ. Μάλμστρομ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την ψήφιση νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Το ακροδεξιό φαινόμενο είναι πλέον ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα ακροδεξιά κόμματα έχουν καταφέρει στις εθνικές και στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο να σταθεροποιηθούν σε ποσοστά άνω του 10%. Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι μόνο απόρροια της οικονομικής κρίσης. Τροφοδοτούνται και από ακροδεξιές αντιλήψεις, από τις οποίες διακατέχονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Όπως έδειξε μια έρευνα του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ (2011) σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, το 50% των ερωτηθέντων ήταν της άποψης ότι ο αριθμός των μεταναστών είναι υπέρογκα μεγάλος, ενώ το ένα τρίτο πίστευε ότι υπάρχει μια φυσική ιεραρχία ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικής εθνικής προέλευσης.

«Οι νόμοι προσδιορίζουν κανόνες. Και αυτοί οι κανόνες είναι το θεμέλιο της ειρηνικής συμβίωσης μιας κοινωνίας. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικοί οι νόμοι που θέτουν το πλαίσιο της συμβίωσης. Και αν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να καταστρέψουν αυτό το πλαίσιο, τότε θα πρέπει να ψηφιστούν νόμοι, οι οποίοι θα τους περιθωριοποιούν», υπογράμμιση ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ευρωπαία επίτροπος αναφέρεται σε σχετική ευρωπαϊκή οδηγία-πλαίσιο, που κάθε κράτος μέλος της ΕΕ είναι υποχρεωμένο να ενσωματώσει στην εθνική του νομοθεσία.

ΠΗΓΗ dW