ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Δεν παραδόθηκαν ακόμα οι S 300 στη Συρία

Πούτιν: Δεν παραδόθηκαν ακόμα οι S 300 στη Συρία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διέψευσε τους ισχυρισμούς του Σύρου ομολόγου του Μπασάρ αλ Άσαντ, ότι ήδη παραδόθηκε στη Δαμασκό η πρώτη παρτίδα των ρωσικών πυραύλων S 300.


Ο Ρώσος πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη διάσκεψη Ρωσίας-ΕΕ, δήλωσε: «Αναφορικά με τους S 300, είναι ένα από τα καλύτερα αντιαεροπορικά συστήματα στον κόσμο. Είναι ένα σοβαρό όπλο. Δεν θα θέλαμε να διαταράξουμε την ισορροπία ισχύος στην περιοχή. Υπογράψαμε το συμβόλαιο πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, δεν έχει εκτελεστεί ακόμα», τόνισε ο Πούτιν.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι S 300 θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία, επειδή θα αναχαιτίσουν τα σχέδια όσων θέλουν κλιμάκωση της κρίσης και δεν θα χρησιμοποιηθούν από το καθεστώς Άσαντ κατά των ανταρτών, οι οποίοι δεν διαθέτουν αεροσκάφη.

Ο Πούτιν επέκρινε δε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει το εμπάργκο όπλων προς τους Σύρους αντάρτες. «Κάθε προσπάθεια για να επηρεαστεί η κατάσταση με επιβολή ισχύος και ευθεία στρατιωτική παρέμβαση είναι καταδικασμένη να αποτύχει και θα επιφέρει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε.