ΚΟΣΜΟΣ

Κινητικότητα για τους υδρογονάνθρακες από την Τουρκία

Κινητικότητα για τους υδρογονάνθρακες από την Τουρκία

Σε νομοθετικές πρωτοβουλίες προχωρά η κυβέρνηση Ερντογάν για να διευκολύνει τις εξορύξεις

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς έβαζε μπροστά τη δημιουργία της Ελληνικής Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων, στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, η κυβέρνηση Ερντογάν εμφανίζει κινητικότητα στο θέμα των εξορύξεων πετρελαίου και αερίου.

Όπως αποκάλυψε ιστολόγιο των Financial Times, η Τουρκία εισήγαγε νέα νομοθεσία προκειμένου να επιταχύνεται η διαδικασία γεωτρήσεων για εξεύρεση υδρογονανθράκων από ενδιαφερόμενες εταιρίες σε όλη την τουρκική επικράτεια.

Το πιο ενδιαφέρον για τις ελληνικές θέσεις σημείο, είναι πως όσες εταιρίες επιθυμούν να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές έξω από τα 12 ναυτικά μίλια, θα μπορούν να το πράττουν, δίχως την υποχρεωτική συνεργασία με την κρατική εταιρία TPAO, όπως γίνονταν μέχρι τώρα.

Όλη η φιλοσοφία πάντως του νομοθετήματος, αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται, γεγονός που όπως όλα δείχνουν θα εξελιχθεί σε ένα ελληνοτουρκικό ράλι για το μαύρο χρυσό σε όλη την περιοχή του Αιγαίου, με ότι συνεπάγεται αυτό. Από την ελληνική πλευρά πάντως, υπάρχει σιγή ασυρμάτου για τα κοιτάσματα του Αιγαίου...