ΚΟΣΜΟΣ

Σόφια: Τίνος ιδιοκτησία είναι ο Ναός Αλεξάντερ Νέβσκι;

Σόφια: Τίνος ιδιοκτησία είναι ο Ναός Αλεξάντερ Νέβσκι;

Ο υπουργός Πολιτισμού Πέταρ Στογιάνοβιτς δήλωσε ότι θα θέσει σε ανεπίσημη εξέταση ενώπιον των συναδέλφων του στο Υπουργικό Συμβούλιο το ζήτημα για την ιδιοκτησία του Καθεδρικού Ναού Αλεξάντερ Νέβσκι στη Σόφια.

"Νομίζω ότι μέσα σε λίγες μέρες θα μπορούσαμε να βγούμε με μια προκαταρκτική άποψη για το πώς θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το θέμα. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός Ορεσάρσκι είναι άνθρωπος ο οποίος θα έδειχνε απόλυτη κατανόηση σχετικά με το πρόβλημα αυτό", είπε ο Στογιάνοβιτς.

Το ζήτημα με τον Καθεδρικό Ναό που εξακολουθεί να μην έχει τίτλο ιδιοκτησίας, ήταν ένα από τα θέματα τα οποία ο υπουργός συζήτησε χθες με τον Βούλγαρο Πατριάρχη Νεόφυτ. Σύμφωνα με τον Στογιάνοβιτς, το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας πρέπει να λυθεί από όλους τους αρμόδιους θεσμούς ταυτόχρονα, δεν δεσμεύτηκε με συγκεκριμένη προθεσμία, αλλά υποσχέθηκε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του και από το χέρι των συναδέλφων του. Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτιτσμού θα συναντηθεί και με τη Δήμαρχο της Σόφιας Γιορντάνκα Φαντάκοβα.

Ο Πατριάρχης Νεόφυτ επίσης περιμένει την λύση του συγκεκριμένου προβλήματος και ο Πέταρ Στογιάνοβιτς πρόκειται να θέσει το ζήτημα και στον πρωθυπουργό, και στους υπουργούς και στους άλλους αρμόδιους φορείς. "Νομίζω ότι η εκκρεμότητα αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί να υπάρχει", πρόσθεσε ο Στογιάνοβιτς.

Ο υπουργός Πολιτισμού επισκέφτηκε την Ιερά Σύνοδο κυρίως για να λάβει την ευχή του Πατριάρχη. Ο Στογιάνοβιτς έθεσε στον Μακαριώτατο και μερικά ζητήματα που αφορούν όσο την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, τόσο και τον βουλγαρικό πολιτισμό, προβλήματα που πρέπει να λυθούν γρήγορα. "Στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου βρήκα απόλυτη κατανόηση των προβλημάτων μας, που είναι προβλήματα όλης της Βουλγαρίας και όχι μόνο ενός θεσμού", είπε ο υπουργός Πολιτισμού. Ανάμεσά τους εκτός από το θέμα της ιδιοκτησίας του Καθεδρικού Ναού Αλεξάντερ Νέβσκι, είναι και το πρόβλημα που έχει το υπουργείο Πολιτισμού με το μοναστήρι στο χωριό Ελεσνίτσα – που εξακολουθεί να μην επιστρέφεται στην Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τα υπόλοιπα ζητήματα αφορούν τις τοιχογραφίες και την κατάσταση ορισμένων κτισμάτων στο μοναστήρι Bachkovski manastir. Αφού διαπίστωσαν την πλήρη κατανόηση, από το υπουργείο περιμένουν ο Πατριάρχης να διορίσει δικό του εκπρόσωπο στην ομάδα εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί.

Όσον αφορά το αίτημα της εκκλησίας να υπάρχει υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση στα σχολεία, ο υπουργός δήλωσε: "Μπορώ, αν υπάρχει ενδιαφέρον, να θέσω το ζήτημα προς συζήτηση στην συνάδελφό μου, την υπουργό Παιδείας, και στη συνέχεια να βγει μια απόφαση της κυβέρνησης". Ο Πέταρ Στογιάνοβιτς είπε πως δεν μπορεί να δεσμευτεί με συγκεκριμένες προθεσμίες, τόνισε όμως πως ο υπουργός Πολιτισμού δεν μπορεί να ενεργεί χωριστά από την υπόλοιπη κυβέρνηση. "Εγώ ως πολίτης αυτής της χώρας, ως πιστός, έχω μια άποψη, η απόφαση όμως πρέπει να ληφθεί από όλη την κυβέρνηση", πρόσθεσε ο υπουργός.

Σχετικά με το θέμα αυτό ο Εμίλ Βελίνοφ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευμάτων του Υπουργικού Συμβουλίου τόνισε ότι το θέμα με την διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία έχει εξεταστεί από τρεις κυβερνήσεις, έχουν πραγματοποιηθεί και δημοσκοπήσεις. "Ας συζητηθεί το θέμα με την καινούργια υπουργό Παιδείας. Μιλάνε πλέον για βιβλία που πρέπει η Ιερά Σύνοδος να εξετάσει μαζί με εμπειρογνώμονές μας από την Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών. Τα βιβλία αυτά να εστιάσουν περισσότερο στην πατριωτική εκπαίδευση των παιδιών, να διδάσκονται όχι μόνο οι κατηχήσεις και η πίστη, αλλά και η αγάπη προς την οικογένεια, προς την πατρίδα, προς τον πλησίον κτλ.", δήλωσε ο Βελίνοφ προσθέτοντας ότι από την άποψη αυτή θαυμάσια βιβλία διαθέτει η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

ΠΗΓΗ grreporter