ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς αναφορές στον Άσαντ το κείμενο των G8 για τη Συρία

Χωρίς αναφορές στον Άσαντ το κείμενο των G8 για τη Συρία

Η Ρωσία απέτρεψε το να γίνει οποιαδήποτε αναφορά όσον αφορά την τύχη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου των Οκτώ (G8), δήλωσε σήμερα προς τους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ηγέτες της G8, περιλαμβανομένων του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είναι πιθανό να καλέσουν να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά την προσπάθεια να οργανωθεί μια ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, που η Μόσχα θεωρεί ότι είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η συριακή σύρραξη.

«Ως το τέλος της ημέρας θα δείτε ένα σοβαρό, συγκεκριμένο κείμενο για τη Συρία, το οποίο δεν έχει μετριαστεί», είπε ο Ριάμπκοφ προς τους δημοσιογράφους, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου, η οποία διεξάγεται στην πόλη Ένισκιλεν της Βόρειας Ιρλανδίας.

Στο κείμενο αυτό αναμένεται να περιέχεται μια έκκληση για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία το συντομότερο δυνατόν, χωρίς καμιά αναφορά στον μελλοντικό ρόλο του Άσαντ. Μια αναφορά στον Σύρο πρόεδρο —είπε ο Ριάμπκοφ— θα «κατέστρεφε εντελώς την πολιτική ισορροπία», ενώ επανέλαβε ότι η λύση στην κρίση πρέπει να δοθεί από τους «ίδιους τους Σύρους».

Με τον τρόπο αυτό, εκτίμησε ο Ριάμπκοφ, «αυξάνονται οι πιθανότητες να διεξαχθεί σύντομα μια ειρηνευτική σύνοδος για τη Συρία».

Εξάλλου η Ρωσία πιστεύει ότι τα ευρήματα των ΗΠΑ σχετικά με τα χημικά όπλα στη Συρία είναι αβάσιμα και δεν τεκμηριώνονται επαρκώς και επιμένει να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα, είπε ακόμα ο Ριάμπκοφ.