ΚΟΣΜΟΣ

Τα social media …μεταναστεύουν

Τα social media …μεταναστεύουν

Οι Ισπανοί κατακλύζουν το Βερολίνο και άλλες πόλεις της Γερμανίας ψάχνοντας δουλειά. Αποτελούν μία νέα, μοντέρνα γενιά μεταναστών, που συνδέεται και επικοινωνεί με τα social media.

Ένα γραφείο, ένας υπολογιστής, ένα μικρόφωνο και ένας μείκτης ήχου είναι ο μικρόκοσμος του Χοσέ Γκαγιαρέ. Με αυτόν τον εξοπλισμό ο 38χρονος Ισπανός ετοιμάζει από το σπίτι του την εβδομαδιαία εκπομπή Funk Radio. Κοινό του οι χιλιάδες νεαροί συμπατριώτες του, που προσπαθούν να εγκλιματιστούν στη νέα τους πατρίδα, τη Γερμανία. Σκοπός του να τους προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τις επαφές με τις αρμόδιες αρχές, την αναζήτηση κατοικίας, αλλά και τον τρόπο ζωής στη Γερμανία. Η εκπομπή είναι επιλογή podcast, διαθέσιμη μέσω της ισπανόφωνης ηλεκτρονικής σελίδας Destino Alemania («προορισμός Γερμανία»), όπως διαβάζουμε στη DW.

Η προσπάθεια του Χοσέ Γκαγιαρέ, που ζει εδώ και 13 χρόνια στη Γερμανία, είχε αρχίσει με μία απλή σελίδα στο Facebook. Όπως λέει ο ίδιος, «ήταν μία πλατφόρμα επικοινωνίας για την ισπανική κοινότητα, όχι για πολιτικά θέματα, αλλά για πρακτικές πληροφορίες. Τελικά αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία ιστοσελίδα, ώστε οι όποιες πληροφορίες να είναι συνεχώς διαθέσιμες, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στο Facebook». Στο Destino Alemania συμμετέχουν πλέον περισσότεροι από 12.000 χρήστες.