ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διαδηλώσεις σε τρεις πόλεις καλεί φιλοκουρδικό κόμμα

Τουρκία: Διαδηλώσεις σε τρεις πόλεις καλεί φιλοκουρδικό κόμμα

Πορείες σε τρεις μεγάλες τουρκικές πόλης κάλεσε για το σαββατοκύριακο το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας την Παρασκευή, αρχίζοντας κύκλο διαμαρτυριών οι οποίες έχουν στόχο να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση για να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους κούρδους αντάρτες.

Μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) άρχισαν τον περασμένο μήνα να αποσύρονται από το έδαφος της Τουρκίας και να καταφεύγουν σε βάσεις στο βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και το φυλακισμένο ηγέτη της οργάνωσης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για τον τερματισμό μιας σύγκρουσης η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους από το 1984.

Τον Ιούνιο δεν υπήρξαν ενδείξεις προόδου, καθώς η προσοχή της κοινής γνώμης είχε επικεντρωθεί επί εβδομάδες στις εκτεταμένες και συχνά βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μεγάλες τουρκικές πόλεις.

Ωστόσο, το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) ανακοίνωσε πως η αποχώρηση συνεχίζεται επιτυχώς και η διαδικασία έχει μπει σε ένα δεύτερο στάδιο, στη διάρκεια του οποίου η Άγκυρα υποχρεούται να ενισχύσει τα δικαιώματα των Κούρδων, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% του τουρκικού πληθυσμού, που ανέρχεται σε 76 εκατομμύρια κατοίκους.

«Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να προβεί στα απαραίτητα δημοκρατικά βήματα, να ακούσει τα αιτήματα του λαού και να εκπληρώσει αυτά που χρειάζονται στη δεύτερη φάση», αναφέρει το BDP σε δήλωσή του, στην οποία προμηνύει ένα καλοκαίρι εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.
Προσθέτει πως θα αρχίσει με πορείες την Κυριακή στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μερσίνη και τα Άδανα, οι οποίες είναι πιθανό να προσελκύσουν χιλιάδες διαδηλωτές. Το Ντιγιάρμπακιρ είναι η κύρια πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία, ο πληθυσμός της οποίας είναι στην πλειοψηφία του κουρδικός.

Η Μερσίνα και τα Άδανα, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, έχουν μεγάλους πληθυσμούς κούρδων μεταναστών.

Το BDP ζητεί να τερματισθεί η κατασκευή στρατιωτικών φυλακίων στη νοτιοανατολική Τουρκία, την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα, να μειωθεί το όριο του 10% για την είσοδο ενός κόμματος στο κοινοβούλιο και την απελευθέρωση του κ. Οτσαλάν.

Το φιλοκουρδικό κόμμα παρουσίασε στην κυβέρνηση ένα πακέτο προτάσεων με 25 άρθρα, πάνω στο οποίο «χρειάζεται επειγόντως δράση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε «επιτροπή σοφών», η οποία παρέχει συμβουλές σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία, ότι η τελευταία δεν μπορεί να εισέλθει στη δεύτερή της φάση, καθώς μόνο 15% των μαχητών του PKK έχει απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από την Τουρκία.

Ο ηγέτης του BDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, απάντησε λέγοντας ότι τουλάχιστον 80% των μαχητών είτε έχουν ήδη εγκαταλείψει την Τουρκία είτε κατευθύνονται προς τις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ.