ΚΟΣΜΟΣ

Αιχμές Μόσχας για Δύση και συριακή αντιπολίτευση

Αιχμές Μόσχας για Δύση και συριακή αντιπολίτευση

Η Ρωσία είναι αφοσιωμένη στην προσπάθεια διοργάνωσης ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, ωστόσο άλλες χώρες και ομάδες περιπλέκουν τα πράγματα θέτοντας προαπαιτούμενα, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός, ο οποίος θα έχει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, με θέμα την επικείμενη διεθνή διάσκεψη, σημείωσε επίσης ότι η παράδοση όπλων στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες οι οποίοι μάχονται κατά του καθεστώτος Άσαντ «αντιβαίνει στο πνεύμα της διάσκεψης».

Η Ρωσία, η οποία έχει παράσχει όπλα στο συριακό καθεστώς και έχει εμποδίσει την καταδίκη του από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ να προσπαθήσουν από κοινού να οδηγήσουν τις δύο πλευρές του συριακού εμφυλίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες της εβδομάδας στη Γενεύη μεταξύ αμερικανών και ρώσων αξιωματούχων και μεσολαβητών του ΟΗΕ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

«Η αντιπολίτευση, η οποία υποστηρίζεται από τη Δύση και άλλες χώρες της περιοχής, έχει δηλώσει ότι δεν θα προσέλθει στην διάσκεψη εάν το καθεστώς της Δαμασκού δεν συνθηκολογήσει», υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ, μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου.

Πρόσθεσε δε ότι, όταν η ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία συμφωνήθηκε μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, είχε συμφωνηθεί ότι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη δε θα είχαν το δικαίωμα να θέσουν κανένα προαπαιτούμενο.

Μέχρι στιγμής, η ημερομηνία της διεθνούς διάσκεψης δεν έχει οριστεί.