ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Πραξικόπημα» η επέμβαση του στρατού στην Αίγυπτο

Ερντογάν: «Πραξικόπημα» η επέμβαση του στρατού στην Αίγυπτο

Εχθρικό προς τη δημοκρατία «πραξικόπημα» χαρακτήρισε την επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα της Αιγύπτου ο τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, κατακρίνοντας παράλληλα τη Δύση για το γεγονός ότι απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο.

Αναφερόμενες στην προϊστορία της Τουρκίας σε πραξικοπήματα του στρατού, ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι τέτοιες ενέργειες έχουν βαρύ τίμημα και δεν θα πρέπει να γίνονται ανεκτές.

«Άσχετα από το σε ποια χώρα εκδηλώνονται, τα πραξικοπήματα είναι κακό πράγμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τα πραξικοπήματα είναι ξεκάθαρα εχθρικά προς τη δημοκρατία», συμπλήρωσε.

«Εκείνοι οι οποίοι βασίζονται στα όπλα τα οποία κρατούν στα χέρια τους ή στη δύναμη των μέσων ενημέρωσης, δεν μπορούν να χτίσουν δημοκρατία. Η δημοκρατία χτίζεται μονάχα μέσω της κάλπης», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος διατηρούσε ιδιαίτερα θερμές σχέσεις με τον Μοχάμεντ Μόρσι, στον έναν χρόνο της προεδρίας του ισλαμιστή ηγέτη.

«Η Δύση απέτυχε στο τεστ της ειλικρίνειας. Χωρίς παρεξήγηση, η δημοκρατία δεν ανέχεται δύο μέτρα και δύο σταθμά», σημείωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αποφυγή, από πλευράς των δυτικών ηγετών να χαρακτηρίσουν τις εξελίξεις στην Αίγυπτο ως «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας χαιρέτισε την απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης να αναστείλει τη συμμετοχή της Αιγύπτου στις διαδικασίες της μέχρι την επιστροφή στη συνταγματική νομιμότητα.