ΚΟΣΜΟΣ

Έντουαρντ Σνόουντεν: Σενάρια ανταλλαγής με Ρώσο πρώην πράκτορα

Έντουαρντ Σνόουντεν: Σενάρια ανταλλαγής με Ρώσο πρώην πράκτορα

Ρώσοι βουλευτές φέρονται να έχουν ξεκινήσει διαδικασία ανταλλαγής του Έντουαρντ Σνόουντεν, που βρίσκεται στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας, με τον 61χρονο Αλεξάντρ Ποτέεφ, ο οποίος διέφυγε στις ΗΠΑ το 2010.


Οι βουλευτές φέρονται να έχουν ζητήσει από τη ρωσική Γενική Εισαγγελία να προωθήσει προς την αμερικανική πλευρά το αίτημα έκδοσης του Ρώσου πρώην πράκτορα, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που έδωσε στους Αμερικανούς τις πληροφορίες για το δίκτυο συνεργατών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι δρούσαν στις ΗΠΑ ως «ενσωματωμένοι στην κοινωνία πληροφοριοδότες».

Σύμφωνα με την καλά πληροφορημένη σε θέματα υπηρεσιών ασφαλείας δικτυακή πύλη segodnia.ru, ο Ποτέεφ «πρόδωσε έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής» τους συναδέλφους του, μεταξύ των οποίων ήταν και η διάσημη πλέον Αννα Τσάπμαν, η οποία ανάμεσα στα άλλα απηύθυνε και πρόταση γάμου στον Σνόουντεν μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

Οι συνεργάτες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν και ξένοι υπήκοοι, είχαν ανταλλαχθεί λίγο μετά τη σύλληψή τους, τον Ιούλιο του 2010 στη Βιέννη με πράκτορες των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί στη Ρωσία.

Κατά τους συναδέλφους του, ο Ποτέεφ ήταν κλεπτομανής και η παθολογική λατρεία του για χρήματα αποτέλεσε το κλειδί για τη στρατολόγησή του από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες φαίνεται πως επί μία δεκαετία γνώριζαν την ύπαρξη του δικτύου στις ΗΠΑ και το «καθοδηγούσαν» εντέχνως, κάποτε και μέσω του ίδιου του Ποτέεφ, ο οποίος είχε και προσωπική επαφή με κάποιους από αυτούς.

Το 2011 στρατοδικείο της Μόσχας καταδίκασε το πρώην στέλεχος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας ερήμην σε 25 χρόνια κάθειρξης σε φυλακές υψηλής ασφαλείας.