ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Έκκληση για διατήρηση ειρηνικών διαδηλώσεων

Βουλγαρία: Έκκληση για διατήρηση ειρηνικών διαδηλώσεων

Έκκληση προς τους διαδηλωτές να διατηρήσουν τις διαμαρτυρίες ειρηνικές, δημοκρατικές και πολιτισμένες «ώστε να συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν την Ευρώπη», απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

«Για πρώτη φορά είδαμε ένταση και απόπειρα προβοκάτσιας», αναφέρεται σε έκτακτο ανακοινωθέν του προέδρου της Βουλγαρίας για τα νυχτερινά επεισόδια στην περιοχή γύρω από τη Βουλγαρική Βουλή.

«Καθυστερημένη και μη-δεοντολογική» χαρακτήρισε τη θέση του κ. Πλέβνελιεφ, ο πρόεδρος της Βουλής Μιχαήλ Μίκοφ, ο οποίος πρόσθεσε σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, ότι «ο πρόεδρος δεν πήρε σαφή θέση για τις προηγούμενες περιπτώσεις επιθέσεων εναντίον βουλευτών».

«Δεν γίνεται οι πολιτικοί χειρισμοί ενός αρχηγού κράτους να βασίζονται και να εξυπηρετούν μόνο ορισμένες πολιτικές σκοπιμότητες. Φοβάμαι, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος Πλέβνελιεφ υποκύπτει σε αυτόν τον πειρασμό, αφού έχει γνωστοποιήσει ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι, όπως είπε δημόσια ο ίδιος».

Αυτό επισήμανε ο κ. Μίκοφ, ο οποίος απέρριψε το αίτημα του GERB, το οποίο ζήτησε την παραίτησή του, επειδή ακύρωσε τη σημερινή συνεδρίαση του Kοινοβουλίου κατά παράβαση του κανονισμού, όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση σε σημερινή της ανακοίνωση.

Ο κ. Μιχαήλ Μίκοφ εξήγησε, ότι το SMS μέσω του οποίου κάλεσε τα μέλη της λαϊκής αντιπροσωπείας να μην προσέλθουν στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου έως ότου ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλιση των ομαλών συνθηκών για το έργο τους, όπως και για την προσωπική τους ασφάλεια «ήταν σύσταση και όχι εντολή».

Ο κ. Μίκοφ είπε ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων κινδύνευσε άμεσα η υγεία και η ζωή των βουλευτών.