ΚΟΣΜΟΣ

Στρος Καν: Η πολιτική για μένα είναι παρελθόν

Στρος Καν: Η πολιτική για μένα είναι παρελθόν

Η πολιτική ανήκει πλέον στο παρελθόν για τον Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος στο μέλλον θα ήθελε να αφοσιωθεί στα νέα του καθήκοντα, αυτά του συμβούλου.


Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ παραχώρησε συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση, κατά την οποία σχολίασε την παγκόσμια οικονομική κατάσταση και την υπόθεση Σνόουντεν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη το 2011 και τις προεδρικές φιλοδοξίες που είχε εκείνη την εποχή, ο Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε ότι «η πολιτική για μένα ανήκει στο παρελθόν».

«Σήμερα εργάζομαι ως σύμβουλος κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων σε πολλές χώρες του κόσμου, σε όλες τις γωνιές του πλανήτη: στη Ρωσία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική», εξήγησε και πρόσθεσε ότι προσπαθεί να ανταποκρίνεται όπως μπορεί στο ρόλο του και να δίνει όσο το δυνατόν κατάλληλες συμβουλές.

Ο πρώην επικρατέστερος υποψήφιος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, διορίστηκε τον Ιούλιο μέλος του συμβουλίου εποπτείας δύο χρηματοπιστωτικών οργανισμών, των οποίων κύριος μέτοχος είναι το ρωσικό κράτος: στο ρωσικό Ταμείο άμεσων επενδύσεων (RDIT) και στη ρωσική Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης (BRDR) που τελεί υπό τον έλεγχο του πετρελαϊκού ομίλου Rosneft.

«Οι εταιρίες αυτές μου έχουν αναθέσει να τους δίνω μια ευρύτερη εικόνα όλων των αγορών ανά τον κόσμο», εξήγησε ο Στρος Καν.

Ως οικονομολόγος ο Στρος Καν επικρίνει τον «ανεπαρκή συντονισμό ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ» και την «έλλειψη πολιτικής βούλησης» για την πάταξη των οικονομικών παραδείσων.

Όσον αφορά τον πρώην τεχνικό των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος βρίσκεται εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα στο αεροδρόμιο της Μόσχας, ο Στρος Καν πιστεύει ότι «αυτό που είναι σημαντικό στην υπόθεση αυτή, δεν είναι η τύχη του Σνόουντεν, αλλά οι μέθοδοι που αποκαλύφθηκαν».

«Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν, οι ενέργειες αυτές είναι απολύτως απαράδεκτες», τονίζει αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για το πρόγραμμα παρακολούθησης στις επικοινωνίες στο εξωτερικό από την αμερικανική κυβέρνηση.