ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βεστερβέλε απέρριψε τον παραλληλισμό του Μόρσι με τον Χίτλερ

Ο Βεστερβέλε απέρριψε τον παραλληλισμό του Μόρσι με τον Χίτλερ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ο πρώτος επικεφαλής διπλωματίας δυτικής χώρας που επισκέπτεται την Αίγυπτο μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, υποχρεώθηκε σήμερα να αντικρούσει τον παραλληλισμό που κάνουν ορισμένοι μεταξύ του ισλαμιστή πρώην προέδρου και του Αδόλφου Χίτλερ.

Το Βερολίνο έχει ζητήσει την απελευθέρωση του Μόρσι αφήνοντας ερωτηματικά σε πολλούς Αιγύπτιους γιατί η Γερμανία παίρνει το μέρος του ανατραπέντος προέδρου. Ορισμένοι μάλιστα δεν δίστασαν να συγκρίνουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα τους με τη ναζιστική Γερμανία.

Οι Γερμανοί που ζουν στο Κάιρο συχνά ακούν το επιχείρημα ότι, όπως και ο Μόρσι, ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία με δημοκρατικές διαδικασίες. Σε αντίθεση με τους Αιγύπτιους, οι Γερμανοί δεν απομάκρυναν τον Χίτλερ, όπως θα ήταν το σωστό να πράξουν.

Ο Βεστερβέλε πάντως αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ του Χίτλερ και του Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου που ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου.

"Ο Χίτλερ ξεκίνησε έναν φοβερό πόλεμο που βύθισε τον κόσμο στη φτώχεια και τη δυστυχία. Σκότωσε 6 εκατομμύρια Εβραίους απλώς και μόνο για το θρήσκευμά τους. Εμείς οι Γερμανοί είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το μνημειώδες έγκλημα δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται με το να το συγκρίνουμε με άλλου είδους εξελίξεις σε άλλα μέρη", τόνισε χαρακτηριστικά.