ΚΟΣΜΟΣ

Μουλάς Ομάρ: «Χάσιμο χρόνου» οι εκλογές

Μουλάς Ομάρ: «Χάσιμο χρόνου» οι εκλογές

«Χάσιμο χρόνου» χαρακτήρισε τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος, ο ηγέτης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, μουλάς Ομάρ.


Ο μουλάς Ομάρ τόνισε σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε με την ευκαιρία της γιορτής για το τέλος του ραμαζανιού, ότι «ο ευσεβής λαός μας δε θα ασχοληθεί με αυτό το απογοητευτικό δράμα που είναι οι εκλογές του 2014 και δε θα συμμετάσχει σ΄αυτές. Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους εκλογές είναι χάσιμο χρόνου, τίποτα περισσότερο».

Ο νυν πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, κυβερνά τη χώρα από την πτώση των Ταλιμπάν το 2001 και δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία βάσει του Συντάγματος. Οι εκλογές θα επιτρέψουν την εκλογή του διαδόχου του.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μπορεί να απορρίπτει κάθε συμμετοχή στις εκλογές, ωστόσο εμφανίζεται ανοιχτός σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία που αποσκοπεί στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα μετά την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων.

«Οι Ταλιμπάν δε θέλουν να μονοπωλήσουν την εξουσία. Πιστεύουμε περισσότερο σε μια συμφωνία με τους Αφγανούς για μια αφγανική κυβέρνηση που θα βασίζεται στις ισλαμικές αρχές», τόνισε.

Οι αφγανικές αρχές δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, τον Απρίλιο του 2014, παρά τις απειλές των Ταλιμπάν. Η αφγανική κυβέρνηση έχει ήδη ορίσει τα μέλη της επιτροπής που θα διασφαλίσει την αξιοπιστία των εκλογών αυτών. Οι εκλογές θα διεξαχθούν τη χρονιά κατά την οποία λήγει η αποστολή της δύναμης του ΝΑΤΟ, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει την πίεση στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.