ΚΟΣΜΟΣ

Κάνουν στη Ρωσία για να μαζέψουν λεφτά υπέρ... Σνόουντεν

Κάνουν στη Ρωσία για να μαζέψουν λεφτά υπέρ... Σνόουντεν

Μέσω διαδικτύου και με πρωτοβουλία ενός Ρώσου Γερουσιαστή κάνουν έρανο στη Ρωσία και συγκεντρώνουν χρήματα υπέρ του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές για κατασκοπεία μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη σχετικά με τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Ρώσο πολιτικό, ο φυγάς χρειάζεται οικονομική βοήθεια.

Την ιδέα πρότειναν μπλόγκερ και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού τομέα του Διαδικτύου στη Ρωσία, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ο Ρουσλάν Γκατάροφ, επικεφαλής μιας ομάδας εργασίας της άνω βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι αρμόδια για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

"Είπαν ότι ο κ. Σνόουντεν μπορεί να χρειάζεται χρήματα και ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν", είπε ο Γκατάροφ, διευκρινίζοντας ότι έχει ήδη έλθει σε επαφή με εκπροσώπους του Αμερικανού πληροφορικού, οι οποίοι "ενέκριναν" την ιδέα.

"Ο κ. Σνόουντεν αντιμετωπίζει έλλειψη χρημάτων κι ένας έρανος θα ήταν μια αρμόζουσα" πρωτοβουλία, υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Γκατάροφ ενδέχεται να δημιουργηθεί ένας ειδικός ιστότοπος για τη συγκέντρωση χρημάτων τόσο από τη Ρωσία, όσο και από το εξωτερικό.

"Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας θέλουν επίσης να υποστηρίξουν τον κ. Σνόουντεν (. . .). Πολλά πρόσωπα έχουν εκφράσει την ειλικρινή τους συμπάθεια" στο πρόσωπό του, πρόσθεσε.

Χθες, ο Γκατάροφ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να προτείνει στον Σνόουντεν να συνεργαστεί με την ομάδα εργασίας της οποίας προεδρεύει στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για να εξασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ρώσων πολιτών.

Ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ έλαβε την 1η Αυγούστου προσωρινό άσυλο στη Ρωσία, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης, και βρίσκεται πλέον "στο ρωσικό έδαφος", σε μια "ασφαλή" τοποθεσία, σύμφωνα με έναν ρώσο δικηγόρο.