ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Δεν υπάρχει ένδειξη για τρομοκρατική ενέργεια

Κένυα: Δεν υπάρχει ένδειξη για τρομοκρατική ενέργεια

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας της Κένυας δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως η τεράστια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κυριότερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια.


«Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με οποιοδήποτε είδος επίθεσης, ή τρομοκρατία», δήλωσε ο Μπονιφάς Εμουανίκι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Δεν θέλουμε να κάνουμε υποθέσεις, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν θεωρούμε πως υφίσταται οποιαδήποτε τέτοια σχέση. Μολονότι σήμερα είναι η 15η επέτειος των εκρήξεων των βομβών, δεν θεωρούμε ότι αυτή [η πυρκαγιά] οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια», είπε ο αξιωματικός αυτός αναφερόμενος στην επέτειο των επιθέσεων στις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Ναϊρόμπι της Κένυας και στο Νταρ ες Σαλάμ της γειτονικής Τανζανίας.

Η πυρκαγιά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο διεθνές αεροδρόμιο της ανατολικής Αφρικής σήμερα, προκαλώντας ακυρώσεις πολλών διεθνών πτήσεων.

Οι αρχές ανέφεραν ότι αύριο θα αρχίσουν να προετοιμάζουν τον διάδρομο και το τερματικό των αποπροσγειώσεων των αεροσκαφών που εκτελούν εσωτερικές πτήσεις –που δεν επλήγη από την πυρκαγιά– για να υποδέχεται τις διεθνείς, χρησιμοποιώντας σκηνές για να δημιουργηθεί επιπλέον χώρος. Οι εγχώριες πτήσεις άρχισαν να εκτελούνται και πάλι από το απόγευμα σήμερα, ενώ αναμενόταν να ξαναρχίσουν κανονικά και οι εμπορευματικές πτήσεις απόψε.
Η μεγάλη θερμότητα που αναπτύχθηκε από τη φωτιά απώθησε αρχικά τους πυροσβέστες, οι οποίοι έδωσαν μια μάχη πέντε ωρών για να κατασβέσουν την πυρκαγιά – τη χειρότερη που έχει εκδηλωθεί ποτέ στο Διεθνές Αεροδρόμιο Τζόμο Κενυάτα.

Παρά τις δηλώσεις του επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, οι αρχές αύξησαν σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας τόσο στο αεροδρόμιο, όσο και σε άλλες εγκαταστάσεις-κλειδιά στην Κένυα, τη χώρα με την μεγαλύτερη οικονομία στην ανατολική Αφρική.

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφαλείας στην περιφέρεια, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η πυρκαγιά σχετίζεται με τους ισλαμιστές τους οποίους πολεμούν οι Κενυάτες στρατιωτικοί στη γειτονική Σομαλία δρώντας στο πλαίσιο της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Κένυα: Μεγάλες καθυστερήσεις μετά τη φωτιά στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι

Μεγάλη φωτιά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι