ΚΟΣΜΟΣ

Να αυξήσει τους φόρους για τους πλουσιότερους θέλει ο Στάινμπρουκ

Να αυξήσει τους φόρους για τους πλουσιότερους θέλει ο Στάινμπρουκ

Αρχίζοντας την τελική φάση της απέλπιδος εκστρατείας του εναντίον της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο κεντροαριστερός υποψήφιος Πέερ Στάινμπρουκ δεσμεύθηκε σήμερα να επιβάλει υψηλότερη φορολογία στους πλούσιους και να καταστήσει αυστηρότερο το θεσμικό πλαίσιο για τους «τζογαδόρους» τραπεζικούς.

Οι περισσότεροι αναλυτές και δημοσκόποι θεωρούν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Στάινμπρουκ δεν έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να κερδίσουν τους συντηρητικούς της Μέρκελ, που διατηρούν προβάδισμα 15 μονάδων έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Παρ' όλ' αυτά ο Στάινμπρικ ελπίζει ότι το κόμμα του και οι σύμμαχοί του, οι Πράσινοι –που συγκεντρώνουν μαζί γύρω στο 38%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– μπορούν να καταφέρουν να κερδίσουν την κεντροδεξιά συμμαχία της Μέρκελ, η οποία συγκεντρώνει το 45%, ή τουλάχιστον να μην της επιτρέψουν να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για να επιτύχει κάτι τέτοιο ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών ξέρει ότι πρέπει να πείσει να ψηφίσουν το κόμμα πολλοί από τους 10 εκατ. ψηφοφόρους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στην εργατική τάξη, που εγκατέλειψαν το SPD από το 1998, απογοητευμένοι από την πολιτική του υπέρ των επιχειρήσεων, που συμπίεσε ασφυκτικά τα πιο χαμηλά εισοδήματα.

Έτσι ο Στάινμπρουκ, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» υπό την Μέρκελ το διάστημα από το 2005 ως το 2009, αποπειράται να μετακινηθεί πιο αριστερά κατά την διάρκεια της εκστρατείας.

Σήμερα, έκανε μια συγκέντρωση στο Αμβούργο, σε μια μεγάλη σκηνή, στην οποία συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 άνθρωποι που είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήματα απευθείας στον 66χρονο πολιτικό, ένα είδος εκδήλωσης το οποίο η εκστρατεία της Μέρκελ, που ελέγχεται στενά, αποφεύγει.

«Δεν πρόκειται να κάνω μια βαρετή πολύωρη ομιλία από καθέδρας (...) και κατόπιν να φύγω χωρίς να δώσω σε κανέναν σας την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις", είπε ο Στάινμπρουκ.

Οι σκληρές φραστικές επιθέσεις του εναντίον της Μέρκελ, την οποία κατηγορεί πως «δεν κάνει τίποτα» και έχει «αποκοιμίσει τη χώρα» προκάλεσαν ενδιαφέρον. «Μπορεί κανείς να σκεφτεί κάτι που έχει κάνει [η Μέρκελ] για την Γερμανία και θα μείνει; (. . .) Η ακινησία της θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας», υποστήριξε ο Στάινμπρουκ.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπόσχεται να θεσπίσει μέτρα ελέγχου των ενοικίων, να αυξήσει τη φορολογία για τους πλούσιους και να χρησιμοποιήσει τα ποσά που θα συγκεντρωθούν για την βελτίωση της παιδείας και των υποδομών.

«Ορισμένοι λένε πως δεν μπορείς να μιλάς περί αύξησης των φόρων σε μια προεκλογική εκστρατεία, αλλά εγώ λέω ότι αυτός είναι ο έντιμος τρόπος να πορεύεσαι – η ειλικρίνεια», είπε ο Στάινμπρικ, προκαλώντας γέλια και επιδοκιμασίες από το πλήθος. Επισήμανε ότι μόνον τα παντρεμένα ζευγάρια με καθαρό ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά τα 200.000 ευρώ –ή άγαμα πρόσωπα που κερδίζουν καθαρά από 100.000 ευρώ ετησίως και πάνω– θα επηρεαστούν από τις αυξήσεις της φορολογίας που σχεδιάζει. Ζήτησε από όλους όσοι κερδίζουν τόσα, ή περισσότερα, χρήματα να σηκωθούν.

Διαβάστε επίσης:

Die Zeit: «Κούρεμα» του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές

Stern: Μέρκελ... τέλος το 2016

Οι διακοπές της Μέρκελ στις Άλπεις

DW: Μέρκελ εναντίον Μέρκελ