ΚΟΣΜΟΣ

Έκλεισε η υπηρεσία κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούσε ο Σνοόουντεν

Έκλεισε η υπηρεσία κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούσε ο Σνοόουντεν

Το κλείσιμο της υπηρεσίας κρυπτογραφημένης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Lavabit, την οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποίησε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, εν μέσω μιας δικαστικής μάχης που φαίνεται ότι αφορά απόπειρες της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες για πελάτες τέτοιων υπηρεσιών.


Σε επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο της εταιρείας, ο ιδιοκτήτης της Lavabit LLC, Λέινταρ Λέβισον, αναφέρει: «Υποχρεώθηκα να πάρω μια δύσκολη απόφαση: να γίνω συνεργός σε εγκλήματα εναντίον του αμερικανικού λαού ή να εγκαταλείψω σχεδόν 10 χρόνια σκληρής δουλειάς κλείνοντας τη Lavabit».

Ο Λέβισον δήλωσε ότι έχει αποφασίσει να «αναστείλει τη λειτουργία» της υπηρεσίας, αλλά του απαγορεύεται να μιλήσει για τα γεγονότα των έξι τελευταίων εβδομάδων τα οποία τον οδήγησαν στην απόφασή του.

«Αυτή η εμπειρία μου δίδαξε ένα πολύ σημαντικό μάθημα: χωρίς δράση από το Κογκρέσο ή ένα ισχυρό δικαστικό προηγούμενο, συνιστώ κατηγορηματικά κανείς να μην εμπιστεύεται τα προσωπικά του δεδομένα σε μια εταιρεία με φυσικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ», γράφει ο Λέβισον.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.

Το χρονικό αυτό διάστημα αντιστοιχεί στην περίοδο από τότε που ο Σνόουντεν αποκαλύφθηκε δημόσια ως η πηγή δημοσιευμάτων των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις μυστικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικής κατασκοπείας που πραγματοποιεί η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).

Η δήλωση της Lavabit δείχνει πως βρίσκεται σε ισχύ διαταγή αποσιώπησης και δικηγόροι λένε ότι μια τέτοια διαταγή μπορεί να συνοδεύει κάποιο από ένα μεγάλο φάσμα αιτημάτων για πληροφορίες. Η κυβέρνηση μπορεί να αναζητεί κρυπτογραφημένες εκδοχές της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Σνόουντεν, άλλες πληροφορίες γι' αυτόν, τα τεχνικά μέσα για να αποκρυπτογραφήσει τα μελλοντικά email του ή αυτά άλλων πελατών ή βασικές πληροφορίες για όλους τους εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες της Lavabit.

Είναι σπάνιο και ίσως χωρίς προηγούμενο για μια νόμιμη αμερικανική επιχείρηση να προτιμά να κλείσει παρά να συμμορφωθεί με αίτημα της κυβέρνησης για πληροφορίες, δήλωσε ο Κερτ Όπσαλ, δικηγόρος του Ιδρύματος Ηλεκτρονικής Ελευθερίας, μιας οργάνωσης του Σαν Φρανσίσκο για τις ελευθερίες του πολίτη η οποία δεν εμπλέκεται στην υπόθεση.

Ο Λέβισον δήλωσε πως η εταιρεία έχει αρχίσει να ετοιμάζει τα χαρτιά για να προσφύγει στο εφετείο στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ομπάμα ακύρωσε τη συνάντηση με τον Πούτιν λόγω Σνόουντεν