ΚΟΣΜΟΣ

Φως στην άκρη του τούνελ της ύφεσης

Φως στην άκρη του τούνελ της ύφεσης

Mετά από έξι διαδοχικά τρίμηνα οπισθοχώρησης η ευρωζώνη επιστρέφει και πάλι στην ανάπτυξη. Έτσι τερματίζεται η πιο μακρά περίοδος ύφεσης στην ιστορία του κοινού νομίσματος.

HEurostat επιβεβαίωσε τα όσα άφηνε να διαφανεί το καλό κλίμα στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Πίσω από το 0,3% για το σύνολο της ευρωζώνης όμως κρύβονται οι πολύ διαφορετικές οικονομικές επιδόσεις των μεμονωμένων χωρών.

Γι΄ αυτό το λόγο είναι μάλλον πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για γενικευμένη αλλαγή κλίματος. Στη βελτιωμένη εικόνα της οικονομίας της ευρωζώνης συνέβαλαν κυρίως οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης στη Γερμανία, που άγγιξαν το 0,7%.

Δεν υπάρχει λόγος για εφησυχασμό

Σε τροχιά συρρίκνωσης παραμένει όμως την ίδια ώρα η οικονομία της Ισπανίας και της Ιταλίας. Την ίσως μεγαλύτερη έκπληξη έκανε η Γαλλία, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,5%, έναντι 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Η αύξηση αυτή φαίνεται πως εξέπληξε ακόμη και την ίδια την γαλλική κυβέρνηση που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θεωρείται εδώ και καιρό μια ιδιαίτερα προβληματική περίπτωση, με αρκετούς αναλυτές να την χαρακτηρίζουν ως τη «μεγάλη ασθενή της Ευρώπης».

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την Πορτογαλία που κατέγραψε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, με το ΑΕΠ της χώρας να ενισχύεται κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Διαφορετικές αναγνώσεις των στοιχείων

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για τον ενδεδειγμένο τρόπο υπέρβασης της κρίσης και τη σωστή συνταγή για τις οικονομικά αδύναμες χώρες του Νότου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Βερολίνο θα ισχυριστεί ότι η πολιτική της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων αρχίζει και αποφέρει καρπούς, με την Πορτογαλία να είναι το καλύτερο παράδειγμα για του λόγου το αληθές. Αναμφίβολα θα είναι ένα από τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει το επιτελείο της Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Προφανώς όμως και η σοσιαλιστική γαλλική κυβέρνηση θα αισθάνεται ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις επιλογές της: έμφαση δηλαδή στην ανάπτυξη και λιγότερες περικοπές. Κάθε πλευρά λοιπόν αναμένεται να προχωρήσει σε δική της ανάγνωση των αριθμών. Παρά τις ιδεολογικές διαφορές όμως, όπως σημειώνουν γερμανοί αναλυτές, το σημαντικότερο είναι ότι επιτέλους φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

ΠΗΓΗ dW