ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: Περιμένει τη δίκη μελών νεοναζιστικού κόμματος της Γερμανίας

Άγκυρα: Περιμένει τη δίκη μελών νεοναζιστικού κόμματος της Γερμανίας

Η Τουρκία διατηρεί υψηλές προσδοκίες- αν και υπάρχουν ορισμένοι φόβοι- ότι εξωτερικές δυνάμεις, μπορούν να επηρεάσουν την έκθεση που εκπονήθηκε από τη γερμανική κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά τις δολοφονίες, που ως φαίνεται διαπράχθηκαν από μέλη του νέο-ναζιστικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος – NSU-, η οποία έκθεση αναμένεται να εκδοθεί αύριο Πέμπτη.

Τούρκοι αξιωματούχοι την παραμονή της αναμενόμενης έκθεσης ζητούν από τη Γερμανία να διευκρινίσει τα πραγματικά περιστατικά στη δίκη του NSU και να ερευνήσει όλα τα ρατσιστικά επεισόδια που διαπράχθηκαν εναντίον των θυμάτων.

Οκτώ Τούρκοι πολίτες και ένας Έλληνας πολίτης καθώς και ένας Γερμανός αστυνομικός είναι μεταξύ των δολοφονιών που παραμένουν, εισέτι, άλυτες μέχρι το 2011, όταν ένας τρομοκρατικός νεοναζιστικός δακτύλιος ανακαλύφθηκε τυχαία ότι βρίσκεται πίσω από αυτές τις δολοφονίες, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό περισκόπιο.

Η έρευνα ξεκίνησε από γερμανούς αξιωματούχους και αποκαλύφθηκαν πιθανές συνδέσεις της οργάνωσης με την ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας. Το μέλος Beate Zschäpe και τέσσερις φερόμενοι υποστηρικτές της τρομοκρατικής ομάδας της NSU κατηγορούνται για τις 10 δολοφονίες και έχουν οδηγηθεί σε δίκη στο Μόναχο την 6η Μαΐου.

Ο Sebastian Edathy, πρόεδρος της γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε για τη διερεύνηση των δολοφονιών, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία, για την ενημέρωση των Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την πρόοδο της έρευνας, το Νοέμβριο του 2012.

Πέρα από τη θετική ατμόσφαιρα οι Τούρκοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να έχουν φόβους ότι η έκθεση θα κατευθυνθεί μακριά από το στόχο.