ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: «Καμία επιείκεια» για τον Μπο Σιλάι

Κίνα: «Καμία επιείκεια» για τον Μπο Σιλάι

«Καμία επιείκεια» ζήτησε ο εισαγγελέας στη δίκη του Μπο Σιλάι, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί σε χρόνο που δεν προσδιορίσθηκε.


Κατά την αγόρευσή του την πέμπτη και τελευταία ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας προσήψε στο πρώην μέλος του πολιτικού γραφείου της κεντρική επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας «εξαιρετικά σοβαρά» αδικήματα, γεγονός που προαναγγέλλει την επιβολή βαριάς ποινής.

Ο Μπο Σιλάι, χαρισματικός πολιτικός και ανερχόμενος αστέρας της κινεζικής ηγεσίας μέχρι να περιέλθει σε δυσμένεια και να κατηγορηθεί για εκτεταμένη διαφθορά, υπερασπίσθηκε μαχητικά τον εαυτό του από την έναρξη της δίκης την περασμένη Πέμπτη. Κατήγγειλε τη μαρτυρία της συζύγου του εναντίον του ως «ασυναρτησίες μίας τρελής» και δήλωσε επανειλημμένα ότι δεν είναι ένοχος για καμία από τις κατηγορίες.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι έλαβε ορισμένες κακές αποφάσεις και ότι ντρόπιασε τη χώρα του με τον τρόπο που διαχειρίσθηκε το θέμα του πρώην αρχηγού της αστυνομίας της κινεζικής μεγαλούπολης Τσονγκτσίνγκ και στενού του συνεργάτη Γουάνγκ Λιζούν.

Ο Γουάνγκ Λιζούν ήταν ο άνθρωπος που κατήγγειλε ότι η σύζυγος του Μπο Σιλάι, Γκου Καϊλάι, δολοφόνησε τον Βρετανό επιχειρηματία και στενό φίλο και συνεργάτη του ζεύγους Νιλ Χέιγουντ, δίνοντας το έναυσμα για το ξετύλιγμα του μεγαλύτερου εδώ και δεκαετίες πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου στην Κίνα.

Προς τέρψιν των εκατομμυρίων Κινέζων που παρακολούθησαν τις αποκαλύψεις για την ιδιωτική ζωή του ζεύγους κατά την εξέλιξη της δίκης, ο Μπο δήλωσε κατά την απολογία του σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου ότι ο Γουάνγκ Λιζούν ήταν παράφορα ερωτευμένος με την Γκου Καϊλάι και ότι αυτό το απελπισμένο πάθος τού προκαλούσε «σύγχυση και παραζάλη».

«Ήταν κρυφά ερωτευμένος με την (σύζυγό μου) Γκου Καϊλάι και αυτό του προκαλούσε σύγχυση και παραζάλη», δήλωσε σύμφωνα με τα πρακτικά της δίκης που δημοσιεύονται σε μικρομπλόγκ του δικαστηρίου ο Μπο Σιλάι, χαρακτηρίζοντας «ψυχόδραμα» τη σχέση του στενού του συνεργάτη με τη σύζυγό του. Σύμφωνα με τον Μπο, ο Γουάνγκ Λιζούν είχε εξομολογηθεί ότι μια μέρα χαστούκισε τον εαυτό του οκτώ φορές λόγω του απελπισμένου και αδιέξοδου πάθους του για την Γκου Καϊλάι, η οποία καταδικάσθηκε πριν από έναν χρόνο σε ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία του Νιλ Χέιγουντ.