ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Απόψε το ντιμπέιτ Μέρκελ - Στάινμπρουκ

Γερμανικές εκλογές: Απόψε το ντιμπέιτ Μέρκελ - Στάινμπρουκ

Στη Γερμανία είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα, όπου θα διεξαχθεί το μοναδικό ντιμπέιτ πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο

Ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία έχει δηλώσει την πρόθεσή του να «στριμώξει» την αντίπαλό του όσον αφορά το ζήτημα της ελληνικής κρίσης.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ αναμένεται να της ζητήσει να πει την αλήθεια για την Αθήνα στους Γερμανούς ψηφοφόρους, αλλά και για την κρίση στην Ευρωζώνη
Στο στούντιο θα βρίσκονται περίπου 800 άτομα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές και παρατηρητές, ενώ εκτιμάται ότι συντονισμένοι στους τηλεοπτικούς τους δέκτες θα είναι πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

3

Ο Στάινμπρουκ είναι εκείνος που θα δεχθεί την πρώτη ερώτηση και η Μέρκελ εκείνη που θα έχει την τελική απάντηση, ενώ κάθε απάντηση περιορίζεται στα 90 δευτερόλεπτα. Οι δύο πολιτικοί δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους σημειώσεις. Θα τους δοθεί μόνο μια λευκή κόλλα χαρτί.

Σημειώνεται πως θα είναι το μοναδικό «ντιμπέιτ» πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, ενώ οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν σημαντικό προβάδισμα για την Μέρκελ.

«Ντιμπέιτ» με ιδιαίτερο βάρος

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση για την εφημερίδα Bild, το 31% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το αποτέλεσμα της τηλεοπτικής μονομαχίας θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το θα ψηφίσει. Και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ σε δηλώσεις του το Σάββατο στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau, υποστήριξε ότι η τηλεοπτική μονομαχία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για το κόμμα του.

Το «ντιμπέιτ» μάλιστα, αναμένεται να παρακολουθήσει το 69% των ψηφοφόρων του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης (SPD).

Στο επίκεντρο η Ελλάδα

Ο Στάινμπρουκ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε δηλώσει ότι η Μέρκελ προσπαθεί να αποκρύψει το πραγματικό κόστος της κρίσης από τους Γερμανούς εκλογείς.

«Η Μέρκελ μοιράζει καθ' όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα υπνωτικά χάπια και προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι η σταθεροποίηση του ευρώ θα στοιχίσει στους Γερμανούς» είχε πει ο ηγέτης των Σοδιαλδημοκρατών, σε συνέντευξή του στη «Suedwest Presse» τονίζοντας ότι εάν ισχύουν οι τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περί νέου πακέτου για την Ελλάδα, η καγκελάριος πρέπει να αποκαλύψει τις προθέσεις της στους πολίτες.

Γι΄αυτό το λόγο ο αντίπαλος της Γερμανίδας καγκελαρίου, δήλωσε ότι θα την πιέσει ώστε να αποκαλύψει όλη την αλήθεια για την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Το ελληνικό ζήτημα κυρίαρχο στις γερμανικές εκλογές

Αλυσιδωτές οι αντιδράσεις στη Γερμανία για το «τρίτο πακέτο»

Τέλος στην «φιλολογία» για κούρεμα επιμένουν να βάζουν Μέρκελ-Σόιμπλε

Γερμανία: Όχι σε κούρεμα, ναι σε μικρό δάνειο προς την Ελλάδα

Γερμανία: Συνασπισμό CDU-SPD δείχνει νέα δημοσκόπηση

Οι Γερμανοί δεν θέλουν άλλα δάνεια για την Ελλάδα