ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρόντμαν θα ξανασυναντήσει τον «φίλο» του Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Ρόντμαν θα ξανασυναντήσει τον «φίλο» του Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Ντένις Ρόντμαν πρώην αστέρας του αμερικανικού επαγγελματικού μπάσκετ, αναμένεται να φτάσει στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, την Τρίτη, για πενθήμερη επίσκεψη, τη δεύτερη που πραγματοποιεί στην απομονωμένη χώρα εντός του 2013.


Σύμφωνα πάντως με όσα δήλωσε πριν τη αναχώρησή του, δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του έγκλειστου στις φυλακές της χώρας, αμερικανού ιεραπόστουλου, Κένεθ Μπάε. Αρχικά υπήρξαν εικασίες ότι ο Ρόντμαν, ο οποίος συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, τον περασμένο Μάρτιο, θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση του αμερικανού, που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία της συνωμοσίας για τη ανατροπή της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας.

«Δεν πρόκειται να συζητήσω την απελευθέρωση του Κένεθ Μπάε », δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς, ο Ρόντμαν. «Πηγαίνω απλά για μια διπλωματική μπασκετική περιοδεία», συμπλήρωσε. Ο Κιμ Γιονγ Ουν είναι οπαδός του μπάσκετ και φάνηκε να τα πηγαίνει πολύ καλά με τον Ρόντμαν όταν στην προηγούμενη συνάντησή τους δημοσιεύτηκαν εικόνες με τους δυο να γευματίζουν και να πίνουν σε φιλικό περιβάλλον καθώς επίσης να παρακολουθούν τον αγώνα all-star.

Το τελευταίο ταξίδι του Ρόντμαν χρηματοδοτείται από την ιρλανδική εταιρεία στοιχημάτων Paddy Power. «Έχω έρθει εδώ για να δω τον φίλο μου (Κιμ) και να μιλήσουμε για μπάσκετ» είπε ο πρώην επαγγελματίας του ΝΒΑ, μιλώντας από το Πεκίνο, το συνηθισμένο σημείο διέλευσης για τις πτήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ .

Ο Ρόντμαν προκάλεσε μεγάλο θόρυβο με την προηγούμενη επίσκεψη του στη χώρα, εν μέσω των πυραυλικών απειλών που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Τότε είχε χαρακτηρίσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος κυβερνά απολυταρχικά, μια χώρα όπου υπάρχουν περίπου 150.000 έως 200.000 κρατούμενοι σε στρατόπεδα εργασίας, «φοβερό παιδί».