ΚΟΣΜΟΣ

Άσαντ: Δείξτε τις αποδείξεις για τη χημική επίθεση

Άσαντ: Δείξτε τις αποδείξεις για τη χημική επίθεση

Για τον κίνδυνο ενός «περιφερειακού πολέμου» στην περίπτωση δυτικής επέμβασης στη Συρία προειδοποίησε ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση παρουσιάζει έκθεση των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών για τουλάχιστον άλλες τρεις επιθέσεις με χημικά όπλα.


Ο Μπασάρ αλ Άσαντ αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου και προκάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία να παρουσιάσουν τα στοιχεία στα οποία βασίζουν τη βεβαιότητά τους για την ευθύνη της συριακής κυβέρνησης.

«Έχουμε προκαλέσει τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να καταθέσουν έστω και ένα μοναδικό ψήγμα απόδειξης. Οι πρόεδροι Ομπάμα και Ολάντ αποδείχθηκαν ανίκανοι να το πράξουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άσαντ.

Ο Σύρος πρόεδρος προσπάθησε να καταδείξει το παράλογο μιας χημικής επίθεσης από τη συριακή κυβέρνηση, δεδομένης της υπεροχής των συριακών δυνάμεων έναντι των λεγόμενων αντικαθεστωτικών: «Ας υποθέσουμε όμως ότι ο στρατός μας επιθυμεί να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής: είναι δυνατό να το κάνει σε μια ζώνη όπου βρίσκεται ο ίδιος και όπου οι στρατιώτες τραυματίστηκαν από αυτά τα όπλα όπως το διαπίστωσαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που τους επισκέφθηκαν στο ξενοδοχείο όπου νοσηλεύονται; Πού βρίσκεται λογική σε αυτό; Επιπλέον ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής στα περίχωρα της Δαμασκού χωρίς να δολοφονήσει χιλιάδες άτομα, δεδομένου ότι αυτά τα υλικά μεταφέρονται με τον αέρα; Όλες οι κατηγορίες βασίζονται στους τρομοκράτες και σε αυθαίρετες εικόνες βίντεο που μεταδίδονται στο Ίντερνετ».

Προειδοποίησε δε το Παρίσι για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει μία στρατιωτική επέμβαση για τα γαλλικά συμφέροντα: «Οποιοσδήποτε συνεισφέρει στην οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση των τρομοκρατών είναι εχθρός του συριακού λαού. Εάν οι πολιτικές του γαλλικού κράτους είναι εχθρικές έναντι του συριακού λαού, τότε το κράτος αυτό θα γίνει εχθρός τους. Θα υπάρξουν συνέπειες, φυσικά αρνητικές, για τα γαλλικά συμφέροντα», τόνισε.

Επίσης, ο Άσαντ έκανε λόγο για τον κίνδυνο ενός «περιφερειακού πολέμου» σε περίπτωση που υπάρξει δυτική στρατιωτική επέμβαση, την ώρα που η Ουάσιγκτον και το Παρίσι πασχίζουν να πείσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους για την αναγκαιότητα μίας βιαίας απάντησης στις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων.

«Η Μέση Ανατολή είναι ένα βαρέλι με μπαρούτι και σήμερα η φωτιά το πλησιάζει. Όλοι θα χάσουν τον έλεγχο όταν εκραγεί το βαρέλι αυτό με το μπαρούτι. Το χάος και ο εξτρεμισμός θα ξεχυθούν. Ο κίνδυνος για έναν περιφερειακό πόλεμο υπάρχει», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, έκθεση των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών κατηγορεί την κυβέρνηση Άσαντ για τουλάχιστον άλλες τρεις χημικές επιθέσεις, στο διάστημα Απριλίου-Αυγούστου.

Η 9 σελίδων έκθεση υποστηρίζει ότι στην επίθεση της 21ης Αυγούστου «έγινε μαζική χρήση χημικών ουσιών» σε ζώνες τον έλεγχο των οποίων είχαν αντικαθεστωτικοί. Στις προηγούμενες επιθέσεις, η χρήση χημικών ήταν «περιορισμένη» καθώς στόχος ήταν να τρομοκρατηθούν οι πολίτες, αναφέρει η έκθεση. Πάνω στην έκθεση αυτή θα βασίσει ο Φρανσουά Ολάντ την απόφασή του για στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία και θα προσπαθήσει να πείσει τη γαλλική εθνοσυνέλευση και τους πολίτες της χώρας του.

Διαβάστε επίσης:

«Η συριακή κρίση μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της μετανάστευσης»

Στη Σουηδία για ανάλυση τα δείγματα από τα χημικά όπλα της Συρίας

ΗΠΑ: Ανοιχτό σε αλλαγές το σχέδιο για την επέμβαση κατά της Συρίας